NUNS I NDNV: PRIMERENO KAZNITI NAPADAČA NA NOVINARA ČUPIĆA

NUNS I NDNV: PRIMERENO KAZNITI NAPADAČA NA NOVINARA ČUPIĆA

Izvor: autonomija.info

Objavio: Magločistač

06.05.2016

Kategorija: U fokusu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od nadležnih državnih organa da hitno rasvetle napad na urednika vršačkog portala E-Vršac Aleksandra Čupića i primereno kazne napadača.

nuns-ndnvPozdravljamo brzu reakciju policije koja je uhapsila osumnjičenog koji je kolegu Čupića namerno udario kamionetom u selu Parta u blizini Vršca.

Napadač je sin lokalnog biznismena o čijem radu je Čupić napisao nekoliko tekstova u proteklom periodu.

Čupić se trenutno nalazi u vršačkoj bolnici, gde se oporavlja od posledica napada.

NUNS i NDNV podsećaju da se po Krivičnog zakoniku napad na novinare smatra napadom na službeno lice i da su predviđene posebne sankcije za ugrožavanje njihove bezbednosti.

Osim toga, podsećamo da je u Srbiji dugo već bezbednost novinara ozbiljno ugrožena, a da je jedna od izuzetno važnih obaveza Srbije u pregovaračkom procesu sa EU – podizanje nivoa bezbednosti osoba koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja i oštro sankcionisanje napada na njih.

Izvor: NUNS i NDNV

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.