NUNS I NDNV OŠTRO PROTESTUJU ZBOG ZASTRAŠIVANJA NOVINARA U PEĆINCIMA

NUNS I NDNV OŠTRO PROTESTUJU ZBOG ZASTRAŠIVANJA NOVINARA U PEĆINCIMA

Objavio: Magločistač

25.12.2017

Kategorija: U fokusu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da su tokom jučerašnjeg izbornog dana u Pećincima novinari bili izloženi “brojnim zastrašivanjima, pretnjama i uvredama, odnosno da su onemogućene da prate izborni proces koji je nažalost sproveden uz brojne incidente”, navodi se u saopštenju za javnost, koje prenosimo u celosti.

“Najoštrije protestujemo zbog toga što su novinarima Agencije Beta i VOICE-a grupe aktivista Srpske napredne stranke koji su juče praktično okupirale ulice Pećinaca – pretili, zastrašivali ih i fotografisali, kao što najoštrije osuđujemo i to što je ekipi televizije N1 onemogućeno da izveštava sa biračkih mesta.

Nažalost, problemi sa kojima su se suočili novinari samo su deo mnogo većeg problema, odnosno potpuno neregularnih uslova u kojima su izbori sprovedeni, a o čemu, između ostalog, svedoči i jučerašnja odluka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) da prekine monitoring izbora zbog ugrožavanja bezbednosti posmatrača ove organizacije.

NUNS i NDNV smatraju da su događaji u Pećincima samo još jedna potvrda da Srbija živi u atmosferi straha i nasilja, za koju su apsolutno zaslužni predstavnici vlasti, vladajuće Srpske napredne strankei njenih organizovanih nasilničkih grupacija, koji ugrožavaju ne samo medijske slobode i novinare već generalno slobodu izražavanja i demokratske procese, a to je posebno vidljivo na lokalnom nivou.

NUNS i NDNV ističu da je, s obzirom na dramatično tešku situaciju u kojoj se nalazi lokalno informisanje, veoma važno da novinari iz većih centara – iz profesionalnih, ali i razloga solidarnosti – izveštavaju o procesima u malim sredinama, gde dolazi do drastičnih gaženja ljudskih prava i brojnih drugih retrogradnih procesa koji se dešavaju u potpunom mraku i svakako nisu vezani samo za izborne procese.”

 

(Magločistač)

[clear]

 

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.