NUNS I NDNV: NE DOZVOLITI DISKRIMINACIJU MEDIJA PRILIKOM KONKURSNOG SUFINANSIRANJA

NUNS I NDNV: NE DOZVOLITI DISKRIMINACIJU MEDIJA PRILIKOM KONKURSNOG SUFINANSIRANJA

Foto: NJ, Magločistač (ilustracija, arhiva)

Objavio: Magločistač

06.02.2017

Kategorija: U fokusu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas od Ministarstva kulture i informisanja Srbije da javno saopšti na osnovu izmene kog pravnog akta televizije više neće imati “ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju pomoći putem konkursa za javno informisanje”.

NUNS i NDNV su u zajedničkom saopštenju za javnost naveli da ovo rešenje nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji predviđa da se sredstva po konkursu dodeljuju “na osnovu principa o zaštiti konkurencije, bez diskriminacije” i zatražili od Ministarstva da ih razuveri ukoliko nisu u pravu.

“Posebno je opasno ako se ovaj izuzetak iskoristi da bi se većina novca dodelila onim medijskim kućama bliskim vlastima u kontekstu predizborne kampanje”, navela su udruženja.

NUNS i NDNV smatraju da, u skladu sa zakonom, osim ove moguće diskriminacije, tokom celokupnog procesa ne smeju da postoje ni druge vrste diskriminacije, poput favorizovanja pojedinih medija.

“Potrebno je obezbediti mehanizme koji će omogućiti da celokupan proces konkursnog sufinansiranja bude u potpunosti transparentan, da se novac građana dodeljuje za najkvalitetnije predloge projekata, da odluku o tome autonomno donose komisije sastavljene od istinski stručnih osoba koje nisu u sukobu interesa i koje će se voditi javnim interesom kao glavnim reperom”, navedeno je u saopštenju.

Ova novinarska udruženja smatraju da, u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, jedan od ključnih kriterijuma za dodelu sredstava treba da bude poštovanje profesionalnih i etičkih standarda profesije.

“Oni mediji koji drastično i kontinuirano krše etičke i profesionalne standarde, i služe kao propagandno političko sredstvo, nemaju šta da traže na konkursima za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja”, naveli su NUNS i NDNV.

 

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.