NOVINARSKA UDRUŽENJA OSUDILA “BESRAMNI” TEKST O ĆURUVIJI

NOVINARSKA UDRUŽENJA OSUDILA “BESRAMNI” TEKST O ĆURUVIJI

Izvor: Fondacija "Slavko Ćuruvija"

Objavio: Magločistač

21.05.2017

Kategorija: U fokusu

Novinarska i medijska udruženja i organizacije šokirani su odlukom uredništva Politike da objavi pismo Đorđa Martića “Ćuruvija, Račak i Gordić”, jer doprinosi “bespramanoj kontaminaciji” javnosti i vređanju uspomene na ubijenog novinara”.

Politikino izdanje od petka sadrži pismo Đorđa Martića, bivšeg urednika Politike ekspres, koji je 6. aprila 1999, pet dana pre ubistva Slavka Ćuruvije, objavio tekst-poternicu za glavnim urednikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina “Ćuruvija dočekao bombe” Miroslava Markovića, koji je iste večeri pročitan i u Dnevniku RTS.

Tekst, koji je lažno predstavio Ćuruviju kao jednog od onih koju su prizivali bombardovanje SR Jugoslavije, završava se zloslutnim rečima: “A ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali”.

U zajedničkom saopštenju novinarska, medijska udruženja i organizacije ukazuju da Martićev tekst, objavljen u petak u Politici, “na mnogo načina ponavlja surovost i nemoralnost svog prethodnika iz 1999. godine”.

Đorđe Martić se i sada, 18 godina kasnije, ruga ubijenom novinaru, cinično tvrdeći kako je on, “svojom saglasnošću da se tekst objavi”, “praktično pozvao Ćuruviju da sve to demantuje i da mu se lepo, kako i dolikuje – izvinimo”.

Ćuruvija je, kaže Martić, odbio da demantuje, tako da – “pametnom dovoljno”.

Nastavljajući u tonu oslobođenom bilo kakvog stida, on kaže i da bi “uvek pustio tekst protiv bombardovanja svoje zemlje” i da mu je “savest mirna”.

Martić tvrdi kako je Ćuruvija (a ne Đinđić) u to vreme bio vodeći kritičar Miloševićevog režima, kao i da je ovaj novinar ugrožavao Đinđićevo liderstvo, dok za Miloševićev režim nije bio opasan, insinuirajući da iza ubistva stoji upravo – Zoran Đinđić.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije “sa dubokim žaljenjem konstatuju da Politika, dajući prostor somnabulnim Martićevim konstrukcijama, ni na koji način nije doprinela informisanju javnosti, već upravo suprotno – njegovoj besramnoj kontaminaciji i vređanju uspomene na ubijenog novinara”.

Saopštenje potpisuju “Slavko Ćuruvija” Fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija onlajn medija (AOM) i Asocijacija medija.

Martićev tekst juče je osudilo i Udruženje novinara Srbije, ocenjujući da je Politika dozvolila “osramoćenom uredniku Politike Ekspres da se izruguje našem ubijenom kolegi i pravi cinične insinuacije na račun umešanosti Zorana Đinđića u ubistvo Slavka Ćuruvije”.

 

 

Izvor: FoNet

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.