NOVINARSKA MREŽA: CILJ NAPADA NA NOVINARE JE SEJANJE STRAHA

NOVINARSKA MREŽA: CILJ NAPADA NA NOVINARE JE SEJANJE STRAHA

Objavio: Magločistač

10.07.2017

Kategorija: U fokusu

Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara sa prostora bivše Jugoslavije, najoštrije je osudila upad u stan novinarke Dragane Pećo u Beogradu, kao i pretnje smrću koje dobijaju novinari iz Banja Luke i Sarajeva Dragan Bursać i Eldin Hadžović, te zatražila od nadležnih državnih organa da se oni koji napadaju novinare i prete im napokon suoče sa pravdom.

“Krajnje je vreme da sami sebi, našim društvima, kao i međunarodnoj zajednici, postavimo pitanje šta još zapravo treba da se desi, pa da nam svima bude jasno da su upravo oni koji treba da štite novinare i druge građane – isti oni koji ili stoje iza ovih napada ili ih, u najboljem slučaju, ćutke podržavaju“, ističe se u saopštenju Novinarske mreže.

Navodi se da je je očigledni cilj napada da novinari žive u konstantnom strahu, da troše ogromnu energiju i vreme baveći se sopstvenom bezbednošću i da u konačnici budu onemogućeni da profesionalno obavljaju svoj posao, te ukazuje da je poznata i mnogo puta u stvarnosti potvrđena istina – nema slobodnog novinarstva tamo gde vladaju mržnja i strah.

“Strahujemo, međutim, da će i ovi slučajevi, kao i brojni prethodni, ostati bez sudskog epiloga, i da će u kontekstu novih, možda i gorih, biti zaboravljeni, s obzirom da su napadi na novinare takoreći postali svakodnevica i takoreći prestali da budu vest”, dodaje se u saopštenju.

Novinarska mreža upozorava da je krajnje vreme da i predstavnici međunarodnih institucija koje deluju na prostoru bivše Jugoslavije odgovore na pitanje šta mogu i šta žele da učine kako bi se ovde obezbedili najelementarniji uslovi za funkcionisanje demokratskog društva, a “kako bi hiljadu puta ponovljenje floskule o demokratskom napretku i institucionalnom razvoju – imale veze sa stvarnim životom”.

“Želimo da znamo da li su medijske slobode i novinarska bezbednost planski zgažene kako bi se ostvarili neki veći ciljevi, koji po svemu sudeći na kraju neće biti ni ostvareni”, poručuje se u saopštenju.

Novinarsku mrežu čini nekoliko desetina novinara sa područja bivše Jugoslavije, koji su se ujedinili kao solidarni odgovor profesije na snižavanje nivoa medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu, ali i drastičan porast ugrožavanja etičkih normi izveštavanja, između ostalog i eskalaciju govora mržnje.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.