NOVINARSKA I MEDIJSKA UDRUŽENJA: STANJE U RTV SE NEPRESTANO POGORŠAVA

NOVINARSKA I MEDIJSKA UDRUŽENJA: STANJE U RTV SE NEPRESTANO POGORŠAVA

Izvor: autonomija.info

Objavio: Magločistač

20.05.2017

Kategorija: U fokusu

Novinarska i medijska udruženja saopštila su danas da se stanje u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) neprestano pogoršava.

“Godinu dana posle ‘blickriga’, odnosno ekspresne postizborne političke čistke nepodobnih urednika i novinara na Javnom servisu Vojvodine, novinarska i medijska udruženja konstatuju da se stanje u ovoj medijskoj kući neprestano pogoršava, da u njoj vladaju bezakonje i voluntarizam i da se ponižavaju i novinari i novinarstvo, pa i zdrav razum”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da RTV-om upravljaju kadrovi “više nego skromnih stručnih kapaciteta, koji i ne kriju da ne prave razliku između jednopartijskog državnog javnog informativnog preduzeća i javnog medijskog servisa, i od kojih su neki dugo već u v.d. stanju”.

Kako se navodi, još uvek, bez ikakvog obrazloženja, a protivno zakonitosti postupka i ugrožavajući prava građana, nisu okončani konkursi za programskog direktora i glavnog i odgovornog urednika koji su raspisani pre godinu dana, i pored činjenice da su se na njih javile osobe koje ispunjavaju uslove za te pozicije.

“Podsećamo da je ‘blickrigu’ prethodila protivzakonita smena dotadašnjeg programskog direktora RTV-a Slobodana Arežine i da se pred novosadskim sudom vodi spor po njegovoj tužbi protiv ovog javnog servisa”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije , Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija , Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Kako se dodaje, rukovodstvo RTV-a je nastavilo da “otpušta, ponižava i marginalizuje najbolje novinare”, a na njihova mesta dovodi “nestručne naprednjačke kadrove”.

Navodi se da menadžment RTV-a “ozbiljno ugrožava i radna prava zaposlenih, između ostalog i odbijajući da im produži ugovore, i zapošljavajući ih “na lizing, preko raznoraznih agencija”.

U saopštenju se ocenjuje da je pored “osione vlasti”, za stanje na RTV-u najodgovorniji Savet Regulatornog elektronske medije (REM), koji je u Upravni odbor Javnog servisa Vojvodine izabrao ljude “čiji se jedini ‘kvalitet’ ogleda u političkom poslušništvu, a ne treba zaboraviti da se neki od njih nalaze i u veoma ozbiljnom sukobu interesa”.

U saopštenju se ocenjuje da i događaji na RTV-u svedoče o neophodnosti da celokupan Savet REM-a podnese ostavke.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.