NOVINARSKA I MEDIJSKA UDRUŽENJA PODRŽALA ZAHTEVE PROTESTA “PROTIV DIKTATURE”

NOVINARSKA I MEDIJSKA UDRUŽENJA PODRŽALA ZAHTEVE PROTESTA “PROTIV DIKTATURE”

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

11.04.2017

Kategorija: U fokusu

Novinarska i medijska udruženja podržala su danas zahteve protesta „Protiv diktature“ za slobodu medija, smenu članova Saveta REM-a i rukovodećih ljudi javnih servisa Srbije i Vojvodine.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Slavko Ćuruvija fondacija ocenjuju da su potrebni “i mnogi drugi duboki rezovi na našoj medijskoj sceni”, ali da ispunjavanje ovih zahteva predstavlja prvi ali važan korak u ostvarenju konačnog cilja: razgrtanje medijskog mraka u kojem živi Srbija, obezbeđenje medijskog pluralizma i sprečavanje dalje, drastične zloupotrebe medija od strane vlasti.

“Dugo je već jasno da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) radi suprotno zakonu, da u njemu sede nekompetentna a politički podobna lica, dovedena partijskim putem, u pojedinim slučajevima uz drastična kršenja zakona. Jasno je i to da ovo telo ne radi u interesu građana već jedino ispunjava naloge vlasti. REM se pretvorio u organizam za medijski inženjering koju vlast sprovodi nad građanima Srbije i njihovom zdravom pameću. REM, čije je postojanje do kraja obesmišljeno tokom izborne kampanje – jedna je od najvećih rak-rana naše medijske scene”, ističe se u zajedničkom saopštenju medisjkih udruženja i organizacija.

Ukazuje se i da su javni medijski servisi, koji inače prema Zakonu o javnim medijskim servisima imaju posebnu obavezu da izveštavaju u skladu sa javnim interesom, profesionalno, istinito, potpuno i blagovremeno, tokom izborne kampanje – takođe “dosegli vrhunac neprofesionalizma i političke instrumentalizacije”, te da način na koji izveštavaju o masovnim protestima širom Srbije predstavlja “najsramnije stranice njihove istorije”.

“Dok desetine hiljada građana svakodnevno protestuje tražeći promene, rukovodstva javnih servisa ignorišu stvarnost koja im viče i zviždi sa ulica, i umesto da budu u službi javnosti zbog koje postoje, aktivno servisiraju stvaranje paralelnog univerzuma SNS-a u kojem je uvek sve u najboljem redu – a ako nešto i nije u redu, dovoljno je tvrditi da ne postoji”, isitče se u saopštenju.

Dodaje se da zbog toga, kao i zbog niza drugih razloga, rukovodstva javnih servisa moraju pod hitno da podnesu ostavku i prestanu da sramote novinarsku profesiju.

Novinarska i medijska udruženja zalaila su se i za striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije, kroz jačanje samoregulacije, ali i za oštro ograđivanje svih institucija, javnih ličnosti i društveno odgovornih preduzeća od medija koji svakodnevno i drastično krše etički kodeks, odnosno “za stavljanje takvih medija na mesto koje zaslužuju, a to je stub srama”.

“Takođe je veoma važno da pravosuđe u Srbiji sankcioniše medije koji krše Zakon o javnom informisanju i medijima, ali na način koji je usklađen sa visokim strandardima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, što podrazumeva da Zakon važi jednako za sve, uključujući tu i dužinu trajanja sudskih procesa”, dodaje se.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije zahvaljuju građanima koji su ustali u odbranu onoga što im pripada, odnosno institucija, koje, kako se napominje, uvek i pre svega treba da budu vođene javnim interesom. Takođe, udruženja su izrazila zahvalnost građanima i zbog toga što su shvatili značaj medija i koliko je važno boriti se za medijske slobode.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.