NOVINARKA DAJE OTKAZ ZBOG CENZURE NA RTV-U

NOVINARKA DAJE OTKAZ ZBOG CENZURE NA RTV-U

Izvor: cenzolovka.rs

Objavio: Magločistač

02.08.2016

Kategorija: U fokusu

Sanja Kljajić: Nastaviću da se borim za slobodnu Radio-televiziju Vojvodine

 

Izvor: autonomija.info

Izvor: autonomija.info

Novinarka Radio-televizije Vojvodine (RTV) Sanja Kljajić, jedna od liderki Pokreta Podrži RTV, podnela je danas rukovodstvu te medijske kuće zahtev za raskid radnog odnosa i saopštila da to čini zbog “cenzure” koja se, prema njenim rečima, na RTV-u sprovodi u poslednja tri meseca.

“Poslednja kap koja je prelila čašu je cenzurisanje priloga o radničkim pravima. Prvo su mi tražili da uradim prilog o tome kako posla u Srbiji ima, ali ljudi neće rade. Rekla sam da ne mogu da uradim takav prilog i predložila sam da umesto toga uradim zbirnu temu o kršenju radničkih i ljudskih prava u fabrikama koje su otvorili strani investitori uz izdašnu pomoc države. Urednica se složila s tim, ali prilog nije emitovan”, kazala je Sanja Kljajić novinarima.

Prema njenim rečima, prilog ne samo da nije emitovan, već svega dva sata kasnije nije bilo ni traga od teksta i potpisa za emitovanje, što znači da je “neko to morao namerno da obriše, kako nikome ne bi palo na pamet da takvu priču emituje”.

“Tražila sam objašnjenje, ali je ono izostalo kao i svakog puta do sada. Tada mi je postalo definitivno jasno da na RTV-u zaista više ne može da se govori o bilo čemu što bi iole moglo da naruši sliku o blagostanju koju vladajuća elita servira. Ne pristajem da učestvujem u takvom programu i zato odlazim iz RTV-a”, kazala je Sanja Kljajić.

Dodala je da to ne znači da će “staviti tačku” na borbu za javni servis i slobodu medija, jer RTV iz dana u dana samo potvrđuje tvrdnje Pokreta Podrži RTV o urušavanju programa.

“Mi taj program i dalje finansiramo i imamo pravo da zahtevamo da nam polažu račune, jer RTV je vlasništvo nas građana, a ne politički podobnih pojedinaca”, poručila je Sanja Kljajić.

U zahtevu za sporazumni prestanak radnog odnosa, u koji je Beta imala uvid, ova novinarka je navela da raskid radnog odnosa zahteva “zbog cenzure koja se već tri meseca sprovodi u Informativnoj redakciji RTV-a”, a koja je nastupila nakon što je Upravni odbor početkom maja meseca “nezakonito smenio” direktora programa Slobodana Arežinu, a potom i 14 urednika i voditelja dnevnih informativnih emisija.

Ona je u zahtevu, koji je upućen rukovodstvu te medijske kuće, navela i da joj je obustavljen rad na dokumentarno-istraživačkoj emisiji o pravosuđu u Srbiji, čije je emitovanje bilo planirano za septembar ove godine.

“U Informativnom programu RTV-a više nije moguće obavljati novinarski posao u skladu sa principima profesije i principima javnog servisa: istinito, objektivno i nepristrasno, nezavisno u odnosu na državu i komercijalne interese i isključivo u interesu javnosti”, navela je Sanja Kljajić.

Dodala je da su time prekršeni Zakon o javnim medijskim servisima i Zakon o javnom informisanju.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“NOVINARKA DAJE OTKAZ ZBOG CENZURE NA RTV-U”

Anonymous says:

Sanja Kljajić laže , laže .Kako je došla na RTV ? Preko Dinka Gruhonjić , jer radi za njega u VICE . Kakva je ona faca?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.