Novi Sad započinje promociju Evropske prestonice kulture

Novi Sad započinje promociju Evropske prestonice kulture

Izvor: Beta

01.06.2021

Kategorija: U fokusu

Fondacija Novi Sad 2021 najavila je danas da će tokom 22 dana, od 11. juna do 3. jula, pod motom “Za nove mostove” predstaviti koncept programa Evropske prestonice kulture za 2022. godinu, kroz koncerte klasične muzike “NEO – neklasični festival klasične muzike”.

Novi Sad je trebalo ove godine da bude Evropska prestonica kulture, ali je to pomereno na 2022. godinu zbog pandemije kovida.

Na brojnim lokacijama širom Novog Sada i u njegovoj okolini, među kojima su mreža kulturnih stanica, Galerija Matice srpske, Sinagoga, Katolička porta, Petrovaradinska tvrđava, Sremski Karlovci, nastupiće renomirana muzička imena, ali i nove mlade nade iz nekoliko zemalja – Srbije, Austrije, Nemačke, Uzbekistana, Japana, Mađarske, Hrvatske, Francuske, navodi se u saopštenju.

U programu će učestvovati Rambo Amadeus sa orkestrom Kamerata Novi Sad, u izvedbi svoje Eko opere “Pasija po Steli”, te Kvartet Šimuna Matišića iz Zagreba, koji će izvoditi Mocartove melodije u džez ruhu, Filharmonija mladih Muzičke škole “Isidor Bajić” pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević, mlada violončelistkinja Irena Josifoska, Novosadski duvački kvintet, Kragujevački akademski orkestar “Akordeonista”, Ansambl Metamorfozis, Ansambl flauta Akademije umetnosti u Novom Sadu i drugi.

Nastupiće i francuski koncertni pijanista Mišel Dalberto, violinista Benjamin Cirfogel, japanske umetnice, violončelistkinja Anet Jakovčić, flautistkinja Mucumi Ito i violinistkinja Kana Macuj, violinista i violista Đerđ Ač iz Mađarske, Ansambl flauta Muzičke akademije iz Zagreba, kao i Kamerata Balkania, piše u saopštenju.

Ceo program Projekta 22 može se pronaći na sajtu Visit Novi Sad, a ulaz na sve koncerte je slobodan.

Svečana ceremonija otvaranja godine titule u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine.

Kako se objašnjava u saopštenju, čitavu godinu titule obeležiće teme poput interkulturalnosti, ženskog stvaralaštva, migracija, mira, ekologije, zajedništva, umetnosti marginalizovanih grupa i druge.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.