Novi režim sankcija EU za kršenje ljudskih prava u svetu

Novi režim sankcija EU za kršenje ljudskih prava u svetu

Izvor: EURACTIV.rs

07.12.2020

Kategorija: U fokusu

Savet Evropske unije usvojio je odluku kojom će Unija prvi put u svojoj istoriji dobiti mogućnost uvođenja sankcija pojedincima i entitetima odgovornim za ozbiljno kršenje ljudskih prava bez obzira gde se to dogodilo.

Odluka i regulativa globalnog režima sankcija omogućiće EU da sankcioniše “fizička i pravna lica i entitete, bez obzira da li je reč o vladinim ili nevladinim akterima, ako su odgovorni, umešani ili povezani sa ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i zlostavljanjem širom sveta”, saopštio je 7. decembra Savet EU.

U saopštenju se navodi da odluka “naglašava da je promocija i odbrana ljudskih prava i dalje jedan od kamena temeljaca spoljne politike EU i odražava odlučnost  EU da se pozabavi ozbiljnim povredama i zloupotrebama ljudskih prava”.

Novim instrumentom EU kao mere kažnjava previđene su zabrana putovanja i zamrzavanje imovine i za pojedince i za pravna lica. Uz to, osobama i entitetima iz zemalja EU biće zabranjeno da, direktno ili indirektno, finansiraju subjekte pod sankcijama.   

Usvojeni okvir za ciljane kaznene mere odnosiće se na dela kao što su genocid, zločin protiv čovečnosti i druga ozbiljna kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kao što su tortura, robovlasništvo, vansudske egzekucije ili proizvoljno hapšenje i pritvor, piše u saopštenju.

Pod režim sankcija, kako se navodi, mogu da potpadnu i druga kršenja ljudskih prava ako su široko rasprostranjena, sistematska ili na drugi način daju povod za ozbiljnu zabrinutost u kontekstu definisanih ciljeva zajedničke spoljne i besbednosne politike EU.    

Savet EU biće zadužen da na predlog neke zemlje članice ili visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost sastavi, preispituje i odobri listu sankcija.

EU je i do sada je izricala sankcije zvaničnicima i organizacijama povezanim sa konkretnim političkim potezima, kao što su ruska aneksija Krima, Kina ili događaji u Belorusiji. Odluka o takvim sankcijama morala je da bude doneta konzusom svih zemalja EU.

Mediji novi spoljnopolitički instrument EU već porede sa zakonom “Magnicki” u SAD, koji američkoj administraciji dozvoljava da sve koje smatra odogovornim za kršenje ljudskih prava kažnjava zamrzavanjem imovine i zabranom ulaska u SAD.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.