NOVI OTKAZI NA RTV-U VEĆ U SEPTEMBRU

NOVI OTKAZI NA RTV-U VEĆ U SEPTEMBRU

Izvor: cenzolovka.rs

Objavio: Magločistač

16.08.2016

Kategorija: U fokusu

Novi talas otpuštanja na Radio-televiziji Vojvodine uslediće već u septembru, kazala je za Danas Sanja Kljajić, novinarka i jedna od liderki pokreta “Podrži RTV”, koja je pre nekoliko dana rukovodstvu te medijske kuće predala zahtev za raskid ugovora, kako je navela, zbog cenzure

Izvor: autonomija.info

Sanja Kljajić, izvor: autonomija.info

– Postoji spisak i verovatno će biti novih otkaza u septembru, to smo već čuli. U međuvremenu je i koleginica Vanja Đurić dala otkaz zbog sličnih razloga kao ja. Zbog svih tih stvari koje su se izdešavale u poslednja tri meseca, mi smo svesne da na RTV-u više ne može da se radi. Nema slobodnog novinarstva ni mogućnosti da se bavimo pričama kojima smo se bavili ranije i na način na koji smo to radili ranije — kazala je Kljajić.

Sanja Kljajić je napomenula i da je njena koleginica Vanja Đurić u prvih mesec dana nakon promena pretrpela brojne uvrede.

– Novo uredništvo je odlazilo na druge televizije i druge medije govoreći kako je ona izveštavala jednostrano. Ona kao i ja ne želi više da učestvuje u tome. Druge koleginice i kolege koji su ostali tamo kažu da ih čekaju ti spiskovi za otkaze u septembru. Na udaru će biti honorarci, oni koji su zaposleni na određeno, a čak nisu sigurni ni oni koji imaju ugovore za stalno — ističe ona.

U poslednje vreme ne održavaju se protesti koje je do sada ponedeljkom organizovao Pokret “Podrži RTV”, a prema rečima jedne od njegovih liderki, to ne znači da je borba za javni servis prestala i da tih protesta neće biti ponovo.

– Mi smo se svi vratili u redakcije da bismo radili i da vidimo u kom pravcu će se kretati čitav taj problem. Čekamo da se reše neke bitnije stvari i da se izabere direktor programa RTV-a i glavni i odgovorni urednik. Pratimo i taj proces. Takođe, čekamo i rezultate Novosadske novinarske škole koja će uskoro izaći sa analizom programa pokrajinskog medijskog javnog servisa pre promena i posle njih. I naravno da vidimo šta će biti sa tim otkazima, pa ćemo nakon toga reagovati. Postoji ideja da se sa protestima nastavi, samo ćemo videti u kom pravcu i na koji način. Uzeli smo ova dva meseca da se presaberemo, da vidimo gde smo i šta smo i kako da nastavimo borbu. To naravno ne znači da je sa protestima gotovo — ističe Sanja Kljajić.

Ne želimo da budemo saučesnici

– Žao mi je što smo mi u poziciji da moramo da napuštamo tu kuću u koju smo ulagali mnogo energije, ali jednostavno ne želimo da učestvujemo u takvom programu i da budemo saučesnici, što ne znači da se borba za javni servis ne nastavlja — kaže Sanja Kljajić.

 

 

Izvor: Danas (N. Smiljanić)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.