NORBERT ŠINKOVIĆ NOVI PREDSEDNIK NDNV-A, MAJA LEĐENAC POTPREDSEDNICA, AKCENAT NA MLADIMA

NORBERT ŠINKOVIĆ NOVI PREDSEDNIK NDNV-A, MAJA LEĐENAC POTPREDSEDNICA, AKCENAT NA MLADIMA

Izvor: Autonomija

Objavio: Magločistač

08.06.2019

Kategorija: U fokusu

Novinar Radija Slobodna Evropa i asistent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Norbert Šinković izabran je danas za novog predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) dok je za potpredsednicu izabrana novinarka agencije Beta i Radija Slobodna Evropa Maja Leđenac.

Izvor: Autonomija

“Naš cilj je da podmladimo organizaciju i da mladim kolegama konačno damo priliku da odlučuju i uključe se u borbu za slobodno novinarstvo što je više moguće”, kazala je dosadašnja predsednica Izvršnog odbora NDNV-a Branka Dragović Savić na Skupštini NDNV-a u Novom Sadu.

Skupština NDNV-a održana je nakon što je krajem marta ove godine dotadašnji predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović podneo ostavku “iz ličnih razloga” na to mesto.

Šinković (34) je po funkciji predsednik Upravnog odbora NDNV-a, a Maja Leđenac (35) potpredsednica tog devetočlanog tela, dok su članovi UO još i Branka Dragović Savić, Slađana Gluščević, Darko Šper, Duško Medić, Jelena Kleut, Ranka Ivanoska i Ana Lalić.

Izvor: Magločistač

Novoizabrani predsednik je rekao da je medijska scena u Srbiji devastirana i dodao da neće odustati od borbe za slobodne medije.

“Nudimo platformu mladim kolegama i koleginicama, da se bave profesionalnim novinarstvom i da ostanu na pravom putu”, kazao je Šinković i najavio da će naročitu pažnju posvetiti kolegama i koleginicama na lokalnom nivou.

Nadzorni odbor NDNV-a će u naredne četiri godine činiti Natalija Marko, Jasmina Mihnjak i Smiljana Milinkov, a Sud časti Natalija Jakovljević, Boris Varga i Stefan Janjić.

Skupština NDNV-a je izabrala i Savet te organizacije, koji će činiti Žužana Serenčeš, Laslo Vegel, Teofil Pančić, Branislava Opranović i Čaba Presburger.

Nakon održane skupštine, Upravni odbor NDNV-a imenovao je Izvršni odbor te organizacije, koji čine finansijski direktor Miloš Katić, izvršni direktor Veljko Milić i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić. Izvršni odbor je imenovao Miloša Katića za svog predsednika.

Izvor: Magločistač

Skupština NDNV-a usvojila je i izmene Statuta organizacije, čiji je cilj, kako je objašnjeno, da se obezbedi maksimalna profesionalizacija i modernizacija organizacije.

Prema tim izmenama, Upravni odbor će voditi računa o medijskim politikama NDNV-a i ostalim glavnim smernicama organizacije, dok će Izvršni odbor imati zadatak da se bavi finansijskim, kadrovskim i projektnim pitanjima.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, kao reakcija na političke čistke koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića u vojvođanskim medijima.

NDNV je najstarije nezavisno udruženje novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije i iduće godine slavi 30 godina postojanja.

Prvi predsednik NDNV-a bio je u dva mandata Miodrag Mile Isakov, potom Dimitrije Boarov, zatim Petar Petrović i potom u tri mandata Dinko Gruhonjić.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.