NIŠKI NOVINAR JOVICA VASIĆ OBUSTAVIO ŠTRAJK GLAĐU NAKON PREGOVORA

NIŠKI NOVINAR JOVICA VASIĆ OBUSTAVIO ŠTRAJK GLAĐU NAKON PREGOVORA

Foto: Stefan Marković

Objavio: Magločistač

20.10.2016

Kategorija: U fokusu

Posle deset dana protesta, novinar niških Narodnih novina obustavio je štrajk glađu nakon što su mu predstavnici medijskih organizacija obećali da će insistirati na tome da institucije ispitaju navode o zloupotrebama u ovom mediju i finansijski i pravno mu pomoći u narednom periodu.

Jovica Vasić je od 9. oktobra danonoćno stajao ispred Glavne policijske stanice u Nišu nezadovoljan zbog „ropskih uslova“ u kojima živi i radi.

Osim toga, kako tvrdi, u više navrata je obaveštavao inspekciju rada o tome da u Narodnim novinama, koje su u vlasništvu porodice Vidosava Vitka Radomirovića, pojedini novinari rade na crno, ali nadležni, kaže, nisu reagovali.

Štrajk glađu je odlučio da obustavi danas nakon što su mu predstavnici novinarskih i medijskih organizacija obećali pomoć.

Pored toga, pošto sumnja da mu je ugrožena bezbednost, iz niške policije su obećali da će „preduzeti mere kojima će zaštititi Vasića i njegovu porodicu“.

„Zadovoljan sam, nije ni meni milo i lako da stojim ovde danonoćno, a nadam se da će ovi dogovori biti ispoštovani i da neću morati da štrajkujem ponovo“, kaže Vasić.

Naročito je, navodi, zadovoljan time što su i njegove kolege pokazale veliku solidarnost i zainteresovanost za njegov protest.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da će preduzeti sve da nadležni ispitaju Vasićeve navode o zloupotrebama u firmama u vlasništvu porodice Radomirović, kao i da će razgovarati sa predstavnicima Ministarstva informisanja i Ministarstva rada o socijalnoj ugroženosti novinara. Ipak, kaže, zadovoljan je što je Vasić zasad prekinuo štrajk.

„Zadovoljan sam što smo otklonili mogućnost da se štrajk tragično okonča. Vasić je na drastičan način pokazao koliko je težak položaj novinara u Srbiji danas i borićemo se da nijedan novinar više ne dođe u takvu situaciju“, rekao je Obradović.

Pregovorima je prisustvovao i glavni i odgovorni urednik Narodnih novina Vidosav Radomirović koji je tražio da Vasić prekine štrajk glađu i pozvao ga da se vrati u Narodne novine, što je ovaj novinar odbio.

 

Izvor: Marija Vučić (Cenzolovka)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.