Nevladine organizacije u otvorenom pismu upozoravaju EU na krizu demokratije u Srbiji

Nevladine organizacije u otvorenom pismu upozoravaju EU na krizu demokratije u Srbiji

Foto: MD/Magločistač

Objavio: Magločistač

14.07.2020

Kategorija: U fokusu

Sedam organizacija civilnog društva u Srbiji pozvalo je EU da ostane verna svojim osnivačkim vrednostima i pravilima i zahteva konkretne rezultate u primeni vladavine prava i osnovnih demokratskih principa u Srbiji.

Pismo su zajedno uputili Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar savremene politike, Evropski pokret u Srbiji, Centar za evropske politike, Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

„Imajući u vidu nedavna dešavanja, smatramo da su naše poruke relevantnije nego ikad. Ako se ne ulože ozbiljni napori za poboljšanje stanja demokratije u Srbiji i povratak dijaloga u legitimne institucije, gde on i pripada, trenutna kriza bi se mogla produbiti, a put Srbije ka EU mogao bi biti ugrožen u godinama koje dolaze“, ističe se u otvorenom pismu koje su NVO uputile institucijama EU.

Kako je objavljeno na sajtu Centra za evropske politike, u pismu se navodi da će „samo demokratska Srbija, čvrsto se oslanjajući na demokratske institucije, biti u stanju da reši svoja otvorena regionalna pitanja“ dok „onome ko tvrdi drugačije, nije stalo do stabilnosti Srbije i regiona“.

NVO navode da se „s pravom može očekivati da će rezultati izbora od 21. juna dovesti do političke krize“ dok je „poverenje u vladinu politiku borbe protiv pandemije poslednjih nedelja doživelo ozbiljan udarac“.

„Protesti širom Srbije rezultat su velikog gubitka poverenja u vladine institucije, posebno kada je u pitanju borba protiv pandemije kovid-19. Izveštaji istraživačkih novinara ukazuju na manipulisanje statistikama o slučajevima zaraze korona virusom i smrtnim slučajevima, posebno u nedeljama pre parlamentarnih izbora 21. juna. Ozbiljne sumnje da je broj smanjen, a restriktivne mere ukinute pre izbora da bi se obezbedila visoka izlaznost, naneli su ogroman udarac poverenju građana u zvanične statistike i Vladinu politiku borbe protiv pandemije“, napisale su organizacije civilnog društva.

One su istakle da posle parlamentarnih izbora 21. juna neće biti opozicije u srpskom parlamentu i da veliki delovi srpskog društva više neće imati svoje predstavnike u najvišem zakonodavnom telu.

„Ne samo da je jedan deo opozicije, nezadovoljan izbornim uslovima, bojkotovao izbore, već je izborni proces ozbiljno kompromitovan neuobičajeno velikim brojem nepravilnosti i sumnjom na izbornu prevaru. Nezavisni posmatrači već su ove izbore klasifikovali kao najneregularnije u skorijoj prošlosti, i s pravom se može očekivati da će njihovi rezultati dovesti do značajne političke krize“, naglasile su NVO.

Dodajući da „trenutno političko vođstvo ne pokazuje spremnost da prihvati realnost i smatra da su ovi izbori ‘istorijska pobeda’“ NVO u pismu ocenjuju da to pokazuje i „da nije spremno da se uključi u preko potreban široki društveni dijalog o budućnosti demokratije u Srbiji“.

U pismu se takođe ukazuje da „brutalno policijsko nasilje protiv demonstranata u Beogradu, koje su preneli svetski mediji, uznemirujuće podseća na događaje u Srbiji devedesetih godina i ne pripada demokratskoj zemlji koja teži članstvu u EU“.

„Ova eskalacija nasilja, u kojoj se mirni demonstranti nađu između policije i male nasilne grupe, u gore pomenutim okolnostima lako može da se izmakne kontroli. Upotreba sile bila je brutalna i neproporcionalna. Postoje ozbiljne indikacije o umešanosti dela bezbednosnih službi i organizacija bliskih vladajućim političkim strankama u izazivanje nasilja“, navodi se u pismu.

Sedam NVO je podsetilo i da su nedavno objavili zajedničko saopštenje povodom spuštanja Srbije u kategoriju „hibridnih režima“ od strane Fridom hausa izrazivši ozbiljnu zabrinutost zbog stanja demokratije u Srbiji i da su tom prilikom pozvali Vladu Srbije da pokrene ozbiljan društveni dijalog o stanju demokratije i o EU, kako bi se posvetila veća pažnja pitanju demokratije u okviru pregovora Srbije o pristupanju.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.