NEVLADINE ORGANIZACIJE TRAŽE TRANSPARENTAN IZBOR NOVOG POVERENIKA

NEVLADINE ORGANIZACIJE TRAŽE TRANSPARENTAN IZBOR NOVOG POVERENIKA

Foto: Magločistač (screen shot)

Objavio: Magločistač

24.11.2018

Kategorija: U fokusu

Više od 60 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice pozvalo je Odbor za kulturu i informisanje Skuštine Srbije da proces izbora novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti bude potpuno otvoren, transparentan i u skladu sa zakonom.

“Prethodna iskustva sa kašnjenjem izbora rukovodilaca državnih organa, posebno nezavisnih institucija, imala su štetne posledice na njihov rad, a posledično i na prava građana i javni interes koje bi ove institucije trebalo da štite. Zbog toga inicijativa poziva nadležni odbor da što pre otpočne postupak izbora novog Poverenika”, navodi se u otvorenom pismu nevladinih organizacija.

U pismu se apeluje na nadležni skupštinski odbor da javno pozove sva zainteresovana lica koja ispunjavaju uslove da se prijave za funkciju poverenika.

“Zbog značaja institucije poverenika kao nezavisnog državnog organa, posebna pažnja treba da se posveti kriterijumima neophodnim za stručnu i profesionalnu zaštitu prava na pristup informacijama od javnog značaja i prava na zaštitu podataka o ličnosti”, navodi se u pismu.

Da bi se obezbedio izbor najboljeg kandidata, incijativa je pozvala odbor da precizira zakonske uslove za izbor Poverenika i primeni standarde iz drugih postojećih zakonskih rešenja i dobrih praksi.

Ocenjuje se i da bi razgovori sa najboljim kandidatima trebalo da se obave na sednici koja će biti otvorena za javnost.

Za nepunih mesec dana ističe mandat aktuelnom povereniku Rodoljubu Šabiću.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.