Neizvesnost za Mentusa i Šljapića – osuđeni, oslobođeni, pa ponovo osuđeni

Neizvesnost za Mentusa i Šljapića – osuđeni, oslobođeni, pa ponovo osuđeni

Objavio: Magločistač

19.07.2020

Kategorija: U fokusu

Prekršajni sud u Beogradu ponovo je osudio Vladimira Mentusa i Igora Šljapića na po 30 dana zatvora, jer su vređali policajce tokom protesta 11. jula, preneo je Insajder. Da je presuda protiv njega ponovo doneta za N1 je potvrdio Šljapić.

Osuđeni po hitnom postupku pa oslobođeni, pa ponovo osuđeni. Neizvesnost naučnika i aktiviste će potrajati još neko vreme. Predstavnici združene akcije Krov nad glavom, čiji je Šljapić aktivista, ceo slučaj smatraju nejasnim.

Tvrde i da je prilikom hapšenja postojala svojevrsna tortura.

“Prvi postupak koji je vođen, odmah nakon što su privedeni policija im je tu pretila, nagovarali su ih da treba da potpišu presudu, da šta god da urade svejedno je i onako idu u pritvor, nisu imali uopšte advokata, nisu mogli da pozovu svog advokata niti advokata koji im je dodeljen po službenoj dužnosti”, kaže  Ana Krstić iz Krov nad glavom.

Slučaj Mentusa i Šljapića izazvao je možda i najveću pažnju javnosti, koja ih je, prema nekim mišljenjima, i izvukla iz pritvora. Za novu odluku Prekršajnog suda od 17. jula većina je saznala iz medija.

“Nisam video da su pozvani advokati i da su sami okrivljeni bili pozvani da se nađu tu u sudu i da eventualno postavljaju neka pitanja ili da se suoče sa policajcima koji su svedoci policije u tom postupku”, navodi advokat Vladimir Gajić.

Čak i ukoliko su navodi o psovanju policajaca istiniti, bilo bi loše za pravosudni sistem da neko za to bude osuđen na 30 dana zatvora, smatra advokat Gajić.

“Morate da imate u vidu da je ovde pravo od sekundarnog značaja. To su sve postupci koji su provocirani političkom voljom vlasti. Kako pravno stoji stvar to je od sekundarnog značaja, to uopšte nije primarno”, smatra Gajić.

Tokom sledeće nedelje okrivljeni bi trebalo da podnesu žalbu na novu presudu. Konačna odluka suda bi mogla biti potvrda zatvorske kazne, njeno preinačenje u novčanu ili oslobađajuća presuda.

Izvor: N1

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.