„NE DA(VI)MO BEOGRAD“ POZIVA NA BOJKOT INFORMERA

„NE DA(VI)MO BEOGRAD“ POZIVA NA BOJKOT INFORMERA

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

02.02.2017

Kategorija: U fokusu

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ pozvala je građane Srbije na bojkot dnevnog lista Informer zbog svakodnevnog drastičnog kršenja etičkih i profesionalnih normi, konstantnog vođenja hajki, te orkestriranih kampanja protiv javnih ličnosti, kritičara vlasti, vređanja, nipodaštavanja i upotrebe skarednog, necivilizovanog jezika.

“Pozivamo javne ličnosti, stručnjake, predstavnike javnog i civilnog sektora, novinare i medijske delatnike, predstavnike političkih stranaka i građane da se solidarišu sa ljudima kojima ovo propagandno oružje vlasti svakodnevno uništava živote i crta mete na čelu ukoliko se usude da se kritički osvrnu na rad vlasti ili postavljaju neugodna pitanja”, poručuje se u saopštenju.

Inicijativa je uputila poziv i kompanijama “koje drže do svog ugleda i koncepta društvene odgovornosti” da prestanu da se reklamiraju u ovom listu i da na taj način podržavaju ovaj list u rušenju svih društvenih i civilizacijskih normi i vrednosti.

“Podsećamo da su brojni novinari, glumci, aktivisti, televizijski voditelji, kao i zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja, potom predstavnici udruženja i mnogi drugi građani na sramotan način optuživani za izdaju, rušenje države, plaćeništvo, nasilništvo i za razna druga krivična dela, samo zbog toga što ne žele da ćute i okreću glavu kad ljudi bliski vlasti krše zakone i profitiraju nauštrb javnog interesa”, navodi se u saopštenju.

Kako se napominje, reč je o listu koji pod lažnom etiketom medija na svojim naslovnicama mesecima licitira datumom početka trećeg svetskog rata, širi versku, rasnu i nacionalnu mržnju, huška na nove balkanske ratove i sve vrste sukoba na etničkoj ili drugoj osnovi.

Podsećaju da je i Inicijativa „ Ne da(vi)mo Beograd“ jedna od mnogih strana koje su zbog iznošenja neistina tužile ovaj tabloid i pitaju da li će pravosudni sistem u rešavanju tih sporova biti jednako efikasan kao u tužbama koje protiv medija podnose državni funkcioneri, koji su pri tom dužni da trpe kritike javnosti.

“Podsećamo i na to da je na bojkot ovog lista u martu prošle godine pozvalo i Nezavisno udruženje novinara Srbije, a pridružila mu se i Asocijacija onlajn medija. Pridružujemo se apelu da sve one koji žele da žive u pristojnom društvu i državi, u kojoj će kritika biti zasnovana na argumentima, a ne na uvredama i primitivizmu, da takav svoj stav pokažu i odnosom prema tabloidu Informer i drugim medijima koji zagađuju javnu scenu i urušavaju ugled novinarske profesije”, navodi se u saopštenju.

Pokret Podrži RTV se priključio bojkotu

Pokret Podrži RTV, nastao kao pobuna protiv političkih smena urednika i novinara na vojvodjanskom javnom servisu Radio televiziji Vojvodina nakon izbora 2016. godine, podržao je danas poziv na bojkot dnevnog lista Informer, ocenjujući da to nije medij, već „propagandno sredstvo“.

Pokret Podrži RTV se pridržio se i apelu upućenom kompanijama, u kojem se one pozivaju da prestanu da se reklamiraju u ovom listu, jer jedino tako mogu da zaštite ”svoj ugled i da ostanu dosledni konceptu društvene odgovornosti”.

Ovaj pokret je ocenio da Informer svakog dana pokazuje da nije medij, već ”propagandno sredstvo vladajuće strkture”.

”Drastičnim kršenjem profesionalnih standarda i etičkih normi, Informer urušava ugled novinarske profesije, a za to ne snosi nikakve sankcije”, kazala je za Betu predstavnica Pokreta Sanja Kljajić i apelovala na nadležne da se hitno pozabave drastičnim slučajevima povrede profesionalnih standarda u listu Informer.

Kljajić je dodala da Informer služi u svrhu diskreditovanja rada ”kolega koji čestito obavljaju svoj poziv”, te da zbog toga oni žive po konstantnom presijom i pretnjama.

”Poštenim kolegama svakodnevno crtaju mete na čelu samo zbog insistiranja na pravu javnosti da zna. Pokret Podrži RTV nastaviće da insistira da se pravila novinarstva i ustanovljene norme jednako primenjuju u svim medijima, te da oni koji to ne čine budu sankcionisani”, dodala je Kljajić.

Pokret Podrži RTV organizovao je do sada četiri ulična protesta zbog smena 14 urednika na pokrajinskom javnom servisu koje su usledile ubrzo nakon izbora u Srbiji, kao i veliki broj akcija i tribina posvećenih odbrani nezavisnosti javnog servisa i očuvanju slobode medija u Srbiji.

Pokret je kroz proteste održane tokom proleća i leta 2016. godine, zahtevao ostavke članova Upravnog odbora RTV-a, kao i preispitivanje odgovornosti Saveta Republičke agencije za elektronske medije (REM) u dogadjajima na javnom servisu.

 

Izvor: Autonomija, Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.