NDNV: Zaštititi novinare i medijske radnike RTV-a od otpuštanja

NDNV: Zaštititi novinare i medijske radnike RTV-a od otpuštanja

Objavio: Magločistač

11.08.2020

Kategorija: U fokusu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) da hitno i bez odlaganja nađe način da se zaštite radna mesta novinara i medijskih radnika u toj kući i da jasno predoči po kojim profesionalnim kriterijumima planira otpuštanja koja su najavljena u medijima.

“Nedopustivo je da rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa novinare i novinarke kao i medijske radnike te kuće drži u neizvenosti i bez jasnih i transparentnih kriterijuma pristupa bilo kakvom smanjenju broja zaposlenih i angažovanih”, navodi se u saopštenju za javnost.

NDNV zahteva da se zaštite kolege i koleginice na RTV i da rukovodstvo nađe način da oni ostanu i dalje u radnom odnosu.

“Ukoliko do toga ipak ne dođe, smatraćemo to još jednim neuspehom celog rukovodstva, zbog čega Upravni odbor te kuće treba da podnese ostavku. Posebno je zabrinjavajuće da je, prema informacijama od kolega, ugroženo manjinsko informisanje, jer redakcije na tim jezicima ne mogu više podneti teret smanjivanja broja radnika.”

NDNV podseća da godinama ukazuje na lošu kadrovsku politiku i na smanjenje kvaliteta programa RTV-a, zbog nedostatka stručnosti i namere rukovodstva da od RTV izgradi javnu medijsku kuću građana Vojvodine.

“Pozivamo i građane i građanke da zaštite novinare i novinarke kao i ostale medijske radnike od neizvesnosti i pritisaka, jer nezavisnost, integritet i autonomija novinara direktno zavisi od njihovog načina zapošljavanja i stabilnosti radnih mesta. Ponovo ukazujemo na nedopustiv način kako je deo radnika RTV angažovan preko različitih agencija, direktno držeći ih u neizvesnosti u periodu kada građanima i građankama najviše treba kvalitetno informisanje”, stoji na kraju saopštenja, uz napomenu da će NDNV pomno pratiti situaciju u toj medijskoj kući i ponuditi pravnu pomoć kolegama i koleginicama.

 

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“NDNV: Zaštititi novinare i medijske radnike RTV-a od otpuštanja”

anonimni says:

NDNV pomno pratiti situaciju i ponudice pravni pomoc gospodo to je premalo u ovom nasem djuvecu treba ozbiljnije nastupati, pogledajte sa lepim kulturnim recima u ovakvom sastavu rukovodstva — ne samo u takozvanoj Vojvodini jer danas rec Vojvodina nista NE znaci ,sem neku hladovinu za privilegovane da bi cutali. Uzecu samo primer sa restitucijom , pise se da je najvise oduzeto od stanovnika Vojvodine – to kaze Agencija zato i ne resavaju ljudski restituciju jer ako bi pogledali i nacionalni sastav uzurpirani od koji su ta dobra oduzeta medju njima najmanje imaju clanovi bozjeg naroda, sada je jasno zasto ne resavaju taj problem otimanja ljudski.Vidite i pisite da i manjinsko informisanje ugrozeno nije Vama jasno sta se u Vojvodini desava ne samo u Vojvodini, Citavom svetu se bore za pravilan nastup pojedini regiona za Autonomiju a ovde mi radimo suprotno tome, nije zato predsednik kriv nego okolina pratioci vlasti. Vi trebate ovakve slucajeve i slucaj u RTV-u internacionalnom korakom pokrenuti, unutar drzave to nece dati nikakav rezultat. Vidite krugu velikana ne odgovaraju resenje restitucije jer zele zadrzati otimano ali zele da Srbiji vrati kosovo takve suprotnosti u normalnim glavama i u svetu ne mogu biti prihvaceni. Do sada nisam teo tako nesto napisati ali vidim da sada je krajni rok da stvari budu gledani i prikazani realno, i protivno zelje oni koji sada koriste ta dobrai zele vladati iznad evropskog zakona i vrsiti uticaj na neke rukovodioce nase drzave. Nasa Srbija je jaka, bogata i do sada izdrzala sve nakaradne dogadjaje, sada je vreme da dogadjaji budu prikazani realno,ne za sve sto podmetnu neprijatelji na vrhu bude kriv Predsednik i Premijerka nego aktivni rusioci nase buducnosti. Gubitak Kosova pocela ostvariti vec odavno pa preko razni omalovazavanja kosovara stigli do ove tacke i ni danas ne nudimo stvarni svetski autonomiju ni kosovu ni vojvodinu nego samo neki surogat razmislite i o tome veliki borci — recima za bolju buducnost Srbije i pustite Predsednika da radi samostalno u okviru danasnje mogucnosti, bez upotrebe sile jer Vi i iz vojske izmislili kako da sebe izvucite mislim na ratne huskace.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.