NDNV: ZABRINJAVAJUĆI ODGOVORI MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA

NDNV: ZABRINJAVAJUĆI ODGOVORI MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA

Objavio: Magločistač

26.10.2016

Kategorija: U fokusu

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije nije formiralo radnu grupu ili neko drugo radno telo za evaluaciju sprovođenja važeće Medijske strategije i seta medijskih zakona proisteklih iz nje, a takođe nije formiralo niti bilo kakvo radno telo za izradu nove Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji – odgovor je koje je Nezavisno društvo novinara Vojvodine dobilo od Ministarstva po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

 

Imajući u vidu da su ozbiljno prekoračeni rokovi za temeljnu analizu efekata Strategije javnog informisanja (2011-2016), kao i za izradu nove Strategije (2016-2021), a koji su predviđeni Akcionim planom za Poglavlje 23 – Nezavisno društvo novinara Vojvodine je Ministarstvu uputilo zahtev u kojem je tražilo informacije o radnim telima, ali i o planovima Ministarstva za ispunjavanje preuzetih obaveza.

 

“Podsećamo da je u Akcionom planu za Poglavlje 23 država Srbija preuzela obavezu da do trećeg kvartala ove godine izvrši temeljnu analizu efekata Strategije razvoja sistema javnog informisanja (2011-2016) u cilju identifikacije osnovnih prepreka njenom sprovođenju, utvrđivanja strateških ciljeva nove Strategije i izrade preporuka za prevazilaženje utvrđenih prepreka, pa je više nego zabrinjavajuće što do sada nije čak ni formirano radno telo koje bi se bavilo ovim pitanjima” – saopštilo je ovo udruženje.

 

Podsećaju da u Akcionom planu stoji da je država Srbija takođe trebalo da do četrvtog kvartala ove godine ima izrađenu i novu Medijsku strategiju (2016-2021) sa ciljem daljeg jačanja transparentnosti vlasništva nad medijima, praćenja efekata privatizacije medija, sprečavanja kontrole medija, osnaživanja medijskog pluralizma, medijske pismenosti i samoregulacije.

 

“Ministarstvo je u odgovoru na naš dopis navelo da će “u najkraćem roku otpočeti sa radom na izradi nove Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji”, ali ovaj odgovor nažalost ne uliva nadu da se ovom važnom poslu pristupa ozbiljno, odnosno na odgovarajući način” – stoji u saopštenju NDNV.

 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da bi i procesi evaluacije efekata postojeće Medijske strategije i izrade nove – morali da budu inkluzivni i otvoreni, a da u njemu moraju da uzmu aktivno učešće medijska i novinarska udruženja, kao i relevantna udruženja građana i zainteresovane institucije, regulatorna i samoregulatorna tela.

 

NDNV je, takođe, izrazio zabrinutost zbog netransparentnosti rada novog Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

NDNV

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.