NDNV: TEŠKA VREMENA ZA MEDIJSKE SLOBODE U SRBIJI TEK DOLAZE

NDNV: TEŠKA VREMENA ZA MEDIJSKE SLOBODE U SRBIJI TEK DOLAZE

Objavio: Magločistač

02.05.2016

Kategorija: U fokusu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine čestitalo je danas novinarima i drugim medijskim poslenicima 3. maj, Svetski dan slobode medija, uz poruku da “teška vremena za medijske slobode u Srbiji tek dolaze i da je izuzetno važno boriti se za svaki pedalj profesionalnog i slobodnog novinarstva”.

 

“Nesumnjivo je da će vlast, posle ovih izbora, pojačati ionako izuzetno snažan pritisak na novinare i medije i da će svako ko profesionalno obavlja svoj posao – biti na njenoj meti”, smatraju iz NDNV-a, pozivajući na solidarnost unutar profesije i saradnju između novinarskih i medijskih organizacija sa nevladinim i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja.

NDNV dalje ističe da “Srbija ne baštini medijske slobode, i da su one uvek bile, u manjoj ili većoj meri, ugrožene: Srbija je jedina zemlja u kojoj je cenzura postojala i pre pojave prvih novina. Stanje medijskih sloboda danas uporedivo je sa najgorim periodima u istoriji ove države”.

Pored toga, “izuzetno je nizak nivo medijske i kulturne pismenosti, zbog čega građani u velikoj većini ne prepoznaju društveni značaj kvalitetnih medijskih sadržaja”, a budući da se radi o veoma dubokim problemima, navodi se u saopštenju, borba za medijske slobode će biti duga i teška, sa neizvesnim ishodima.

 

“Nažalost, medijske reforme, čiji je osnovni zacrtani cilj bio uvođenje reda i zakona na medijsku scenu, za sada su postigli samo kontraefekat – dodatno su pojačali konfuziju, koja je odlično tle za jačanje političkih pritisaka na medijske slobode”, ocenjuju iz NDNV-a.

(Magločistač)
m od logoa sa rogovima mali

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.