NDNV: Redakcija VOICE na udaru SLAPP tužbi, novog mehanizma za obračun vlasti sa nezavisnim medijima

NDNV: Redakcija VOICE na udaru SLAPP tužbi, novog mehanizma za obračun vlasti sa nezavisnim medijima

Objavio: Magločistač

19.04.2021

Kategorija: U fokusu

Redakcija VOICE-a obavestila je danas javnost da se “našla na udaru novog mehanizma pritiska vlasti na nezavisne medije, takozvanih SLAPP tužbi”, budući da je primila dve tužbe za isti tekst u kojem dve osobe traže da im se isplati odšteta od po milion dinara

“Šta je, zapravo, nesumnjivi cilj takvih tužbi? Kao prvo, tužbeni zahtev na milion dinara je, blago rečeno, neuobičajen jer se zahteva iznos koji je mnogostruko veći od iznosa koji se inače dosuđuje u ovakvim vrstama postupaka. Čak pet novinara, odgovorni urednik i izdavač VOICE-a tuženi su zbog teksta o javnim nabavkama za usluge socijalne zaštite. Iako su se novinari VOICE-a nesumnjivo bavili temom od javnog interesa, i to u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i zakonima, i iako su proverili svaku informaciju koja je objavljena u istraživačkom članku, ovog meseca tužili su nas Aleksandra Jovičić, vlasnica Agencije Niveus tim iz Gornjeg Milanovca, i Milan Tadić, predstavnik Niveus tima u javnim nabavkama, koji je blizak vladajućoj stranci. I jedan i drugi tužilac od redakcije traže po milion dinara”, navodi se u saopštenju za javnost.

Milionske naknade štete koju tužioci zahtevaju su “najnoviji ogoljeni vid pritiska vlasti na nezavisne medije”, ocenjuju iz NDNV-a, i navode da samo plaćanje dve sudske takse na dva odgovora na tužbu, sa ukupno sedam tuženih, dovodi u pitanje dalji opstanak VOICE-a

“Da je to tako, svedoči i slučaj takođe milionskih tužbi firme ‘Millenium tim’ protiv medija Jug press iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i lista Danas, portala Nova.rs i kablovske televizije N1 i News Maxadria”, podsećaju iz NDNV-a, uz napomenu da će redakcija VOICE-a o ovome obavestiti domaću i međunarodnu javnost. 

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.