NDNV PROTESTUJE ZBOG ZASTRAŠIVANJA NOVINARKE VOICE

NDNV PROTESTUJE ZBOG ZASTRAŠIVANJA NOVINARKE VOICE

Objavio: Magločistač

24.06.2016

Kategorija: U fokusu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obaveštava javnost da su novinarku redakcije Vojvođanskog instraživačko-analitičkog centra VOICE iz Novog Sada Maju Živanović u jutarnjim časovima na ulicama grada pratila dvojica muškaraca. Novinarka ih je primetila u svojoj blizini iako je više puta promenila kretanje i lokaciju, a za događaj postoje i svedoci.

 

NDNV1Dvojica su je dočekala ispred njene zgrade kada je krenula na posao. Jedan muškarac bio je visok, crn, sa zulufima, u jarko plavoj majici, dok je drugi bio niži, a obojica su u uvetu imala slušalice koje su bile povezane sa elektronskim uređajima.

Ceo slučaj prijavljen je Tužilaštvu u Novom Sadu i policiji u ispostavi Stari grad.

NDNV je zabrinut zbog ovakvih događaja i ocenjuje da su u pitanju jasni pritisci na novinare i njihov slobodan rad. NDNV oštro protestuje zbog ociglednog zastrašivanja novinarke Maje Živanović i preduzeće sve mere da je zaštiti, uključujući i obaveštavanje međunarodnih institucija i organizacija o događaju, pre svega onih koji se bave zaštitom ljudskih prava.

Zahtevamo od nadležnih da hitno pronađu zastrašivače i da utvrde zbog čega je novinarka praćena, kao i ko je naložio njeno praćenje.

Novinarka Maja Živanović poručila je kroz saopštenje NDNV da se „nije uplašila i da će nastaviti svoja istraživanja, kao i da će tim VOICE redakcije takođe nastaviti da se bavi temama koje možda nisu prijatne nekima u ovoj državi, ali su zato veoma važne za građane“.

„Onima koji su posegnuili za metodama zastrašivanja poručujemo da smo daleko ispred njih i da nas neće sprečiti da objavimo sve do čega smo došli tokom naših istraživanja. Zakasnili ste sa praćenjem“, poručila je Živanović.

Podsećamo na tek saopštene rezultate o Stanju u medijskom sektoru u Srbiji, koji govore o tome da je u prošloj godini ono bilo najlošije u odnosu na poslednjih 15 godina prema Indeksu održivosti medija. Prema istraživanjima u Srbiji je posebno ugrožena sloboda govora, čemu svedoče i ovakve vrste pritiska, koje je upravo doživela novinarka naše redakcije.

 

 

Izvor: NDNV

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.