NDNV: PREDLOŽENI PRAVILNIK REM-A SADRŽI ŠTETNE ODREDBE

NDNV: PREDLOŽENI PRAVILNIK REM-A SADRŽI ŠTETNE ODREDBE

Objavio: Magločistač

17.12.2019

Kategorija: U fokusu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorava javnost da Nacrt pravilnika o načinu izvešavanja javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje koji je pripremilo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) sadrži nedovoljno jasne, ali i nezakonite odredbe poput “značaja političkih stranaka, odnosno kandidata”, koje će i u ovako napetu atmosferu uneti dodatne nejasnoće i sporenja.

Pozivamo medijske i druge stručnjake da se uključe u javnu raspravu koju REM u sredu, 18. decembra, organizuje o tekstu Nacrta pravilnika, kako predloženi dokument ne bi proizveo štetne posledice u predstojećoj predizbornoj kampanji.

Podsećamo da je pravilnik o načinu izvešavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje REM objavio 9. decembra, a nekoliko dana ranije objavljena su još neka takođe sporna dokumenta, koja se odnose na ponašanje emitera u predizbornim kampanjama.

Ovi dokumenti predstavljaju jednu u nizu aktivnosti proizašlih prevashodno na osnovu pritisaka međunarodnih faktora, a koje treba da pokažu da se nešto navodno radi na uspostavljanju konstatovanih medijskih nesloboda. Oni, međutim, suštinski ne donose ništa više od onog što propisiju važeći medijski propisi.

U Pravilniku su navedena samo opšta mesta. Između ostalog, REM “propisuje” da se za vreme predizborne kampanje u izveštavanju o aktivnostima državnih organa i funkcionera „poštuju pravila profesionalizma, objektivnosti i novinarske etike“, kao da to inače nije ključni princip funkcionisanja svih medija!?

Apsurdno je da REM u posebnim preporukama ističe ono što ne bi smelo uopšte da se dovodi u pitanje. Kakva se poruka time šalje u pogledu primene važećih zakona i principa vladavine prava?

U navedenom Nacrtu pravilnika posebno je problematična formulacija “usklađenost programa sa značajem političkih stranaka, odnosno kandidata“. Naime, ona ne samo da ostavlja prostor za ogormne zloupotrebe, već je i nezakonita, jer je u suprotnosti sa članom 7. tačka 8. Zakona o javnim medijskim servisima kojim je propisano “besplatno i jednako predstavljanje političkih stranaka, koalicija i kandidata“.

Neprihvatljivo je i to što Nacrt ostavlja mogućnost za nesmetano izveštavanje o funkcionerskim kampanjama, odnosno o aktivnostima državnih organa i funkcionera, čime se praktično ostavlja ogroman prostor za zloupotrebe u izbornim kampanjama, koje u značajnoj meri dovode u pitanje demokratičnost izbornog porcesa, što se već nebrojeno puta pokazalo u prethodnim izbornim ciklusima.

Smatramo da na ovaj način REM samo nastavlja da izbegava svoje zakonske obaveze, a koje uključuju i to da reaguje po službenoj dužnosti ukoliko mediji krše važeće propise. Nažalost, bez posledica i po medije koji krše važeće propise i po REM koji na sve to žmuri,  ugrožovajući temeljno pravo demokratskog poretka – pravo na slobodne i fer izbore.

NDNV smatra da je neophodno da se uspostavi sistem koji će onemogućiti da politčki i drugi interesi budu iznad zakona kad je reč o delovanju Regulatornog tela za elektornske medije, odnosno u kojem će REM po službenoj dužnosti javno reagovati na nepravilnosti i pre zvaničnog početka predizborne kampanje i tokom izborne kampanje.

Takođe, NDNV apeluje da se iz Pravilnika o načinu izveštavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje briše odredba o usklađenosti programa sa značajem političkih stranaka, jer je nezakonita, te da se u tom pogledu primenjuje postojeći Zakon o javnim medijskim servisima koji garantuje jednako predstavljanje političkih stranaka, koalicija i kandidata. Pravilnik je potrebno prečistiti i od odredbi koje ostavljaju mogućnost za prenošenje funkcionerske kampanje i od odredbi koje REM-u ostavljaju mogućnost da izbegne zakonsku obavezu da postupa po službenoj dužnosti.

Izvor: Cenzolovka

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.