NDNV PREDLAŽE PREDSTAVNIKE CIVILNOG SEKTORA U REPUBLIČKE MEDIJSKE KOMISIJE

NDNV PREDLAŽE PREDSTAVNIKE CIVILNOG SEKTORA U REPUBLIČKE MEDIJSKE KOMISIJE

Objavio: Magločistač

06.03.2017

Kategorija: U fokusu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da je, u skladu sa zakonskim mogućnostima, u republičke komisije za ocenu vrednosti medijskih projekata predložio ugledne članove nevladinih organizacija, s ciljem da oni u komisijama zastupaju građane i njihove interese u sferi javnog informisanja.

“NDNV je u komisije predložio osobe visokih moralnih načela, koje su dugo već aktivne na našoj društvenoj sceni i predstavljaju nedvosmislene borce za javni interes. Oni, pritom, imaju i potrebno medijsko znanje za ocenu vrednosti predloženih projekata, odnosno vrednovanje programskog sadržaja, izvodljivosti i održivosti”, navodi se u saopštenju za javnost.

To novinarsko udruženje je izrazilo očekivanje da i Ministarstvo kulture i informisanja deli stav da je izuzetno važno da u stručnim komisijama za medijske projekte budu i predstavnici civilnog sektora, koji će i zastupati građane i braniti javni interes u medijskoj sferi iz polja sopstvene ekspertize.

“NDNV smatra da se mediji moraju vratiti javnom interesu i građanima, i napraviti otklon od vlasti i drugih moćnika, a u skladu sa zakonski definisanim javnim interesom u sferi javnog informisanja”, piše u saopštenju.

Precizira se da je NDNV u komisije predložio Aleksandra Popova iz Centra za regionalizam, Đorđa Pavićevića iz Centra za primenjene evropske politike, Aleksandru Đurić Bosnić iz Centra za interkulturalnu komunikaciju, Natašu Govedaricu iz Foruma ZfD, Izabelu Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Fahrudina Kladničanina iz Foruma 10, Dragoslavu Barzut iz LGBT organizacije Da se zna!, Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija i Ivana Grujića iz Edukacionog centra Leskovac.

Dodaje se da je NDNV svoje kandidate predložio u okviru liste kandidata Koalicije novinarskih i medijskih udruženja.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.