NDNV: POSLANICI PRETVARAJU SKUPŠTINU SRBIJE U POLIGON ZA NAPADE NA NOVINARE

NDNV: POSLANICI PRETVARAJU SKUPŠTINU SRBIJE U POLIGON ZA NAPADE NA NOVINARE

Objavio: Magločistač

01.05.2020

Kategorija: U fokusu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osuđuje ispade poslanika vladajuće koalcijie koji su prvo zasedanje Skupštine Srbije za vreme vanrednog stanja iskoristili za napad na novinare, urušavajući time i dostignute standarde medijskih i građanskih sloboda, ali i samu instituciju parlamenta koja se zasniva upravo na slobodi govora i javne debate.

“Sramotno je i ispod je svake demokratske prakse da se u najvišem zakonodavnom telu Srbije umesto debate o ključnim pitanjima za zaštitu  zdravlja i osnovnih ljudskih prava građana i građanki  za vreme vanrednog stanja, poslanici napadaju i vređaju novinare i medije koji poštuju Kodeks novinara Srbije”, smatraju iz NDNV-a.

Etiketiranje novinara i programskog direktora NDNV Dinka Gruhonjića kao izdajnika zajedno sa medijima koji profesionalno brane pravo građana da budu informisani dolazi samo nekoliko dana nakon još jedne ocene međunarodnih organizacija o urušavanju medijskih i novinarskih sloboda u Srbiji i svega nekoliko dana pre Međunarodnog dana slobode medija.

“Upozoravamo javnost da takvim javnim nastupom poslanici zapravo demonstriraju  antiparlamentarne, a time i antidemokratske ambicije, koje su izuzetno opasne jer celo društvo guraju u ambis, jer pravo jačega stavljaju iznad vladavine prava. Politički funkcioneri moraju konačno razumeti da argumentovane kritike i postavljanje pitanja najvišim nosiocima javne vlasti nije niti ‘opozicionarsko’ niti ‘izdajničko’ delovanje, to je pitanje profesionalizma. Ali, to je i pitanje političke pismenosti i demokratičnosti društva.”

NDNV poziva građane da odbrane pravo na kvalitetno informisanje, a javne funkcionere koji u radu profesionalnih novinara i medija vide napad i izdaju upućuje na član 50. Ustava Srbije koji jemči slobodu medija, kao i na važeće resorne zakone.

“Ukoliko je potrebno, NDNV će rado proslediti poslanicima i Kodeks novinara Srbije da se upoznaju sa standardima profesionalnog novinarstva”, navodi se na kraju saopštenja za javnost.

 

 

(Magločistač)

 

 

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.