NDNV: DRŽAVNI SLUŽBENIK TASOVAC DA SE NE SLUŽI LAŽIMA VEĆ DA SLUŽI GRAĐANIMA

NDNV: DRŽAVNI SLUŽBENIK TASOVAC DA SE NE SLUŽI LAŽIMA VEĆ DA SLUŽI GRAĐANIMA

Izvor: mc.rs

Objavio: Magločistač

20.07.2016

Kategorija: U fokusu

Tasovac idealan ministar za tabloidnu kulturu i tabloidne medije

 

NDNV1Tehnički ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac danas je ponovo, po ko zna koji put u proteklih 20 dana, prozvao Nezavisno društvo novinara Vojvodine i našeg programskog urednika Dinka Gruhonjića putem sramotnog saopštenja za javnost ovog Ministarstva.

U aktivnom nastojanju da se preporuči tehničkom premijeru i mandataru za sastav nove vlade za još jedan mandat na čelu Ministarstva kulture i informisanja, tehnički ministar Tasovac, koji jegodinama ćutao i ignorisao ozbiljna ugrožavanja medijskih sloboda i bezbednosti novinara, kršenje medijskih zakona, ukidanje kritičkih medijskih sadržaja – u poslednje se vreme baš nešto aktivirao, ponovo koristeći metode tabloida. I ovom prilikom se potvrdilo da je Tasovac idealan ministar za tabloidnu kulturu i tabloidne medije i pomogao nam da razumemo otkud on na tom mestu uopšte.

Tehnički ministar poručuje da programski urednik NDNV-a Dinko Gruhonjić već dve godine učestvuje u radu komisija Ministarstva kulture i informisanja na predlog našeg udruženja i spočitava mu neobjektivnost zbog njegovih javnih istupa, u kojima je oštro kritikovao političke čistke na Radio-televiziji Vojvodine, kao i tehničkog premijera i mandatara za sastav nove Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Podsećamo tehničkog ministra Tasovca da komisije za dodelu sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja nisu njegova prćija, kao što ni samo ministarstvo nije njegova dedovina. Reč je o novcu poreskih obveznika Srbije, a zadatak državnog službenika Tasovca jeste da na transparentan način rukovodi raspoređivanjem sredstava koja su mu poverena na upravljanje, uz poštovanje jasnih procedura i kriterijuma. Dakle, gospodine tehnički ministre, vi ste tu da služite građanima Srbije i, u ovom slučaju, medijskoj zajednici, a ne da nam držite jeftine, demagoške i populističke pridike. Što se komisija i projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa tiče, upućujemo vas na ponovno čitanje tri medijska zakona koja su doneta u mandatu vašeg ministrovanja, kao i na pravilnike koje je donelo ministarstvo na čijem ste trenutno tehničkom čelu. Ako ne razumete njihov sadržaj, sigurno da postoji u Ministarstvu stručno lice koje bi vam moglo objasniti šta u njima piše.

Tehničkom ministru bi takođe neko stručno lice moglo objasniti i koja je uloga novinara i medija u civilizovanim društvima. Svuda, sem u diktatorskim režimima, novinari imaju pravo na sopstveno mišljenje i na sopstveni javni i jasno definisan stav. Od uloge kritičara društvenih i političkih anomalija, koje su u ranijem periodu dovodile i do ubistava naših kolega, ali i do smrti desetina hiljada ljudi u regionu – nikada nećemo odustati, kao ni od naših javnih principa i javnih stavova.

Umesto što pokušavate da se preporučite za još jedan mandat, bilo bi korisnije da se oglasite povodom političkih čistki u RTV-u, kojima je za samo dva meseca poništen rad na reformi te medijske kuće u pravi pokrajinski javni medijski servis. Umesto što branite gebelsovske izložbe Srpske napredne stranke, bilo bi korisnije da se angažujete i da javnim istupima, jasno i glasno, zatražite da se otkriju i kazne oni koji uhode, prisluškuju i prete novinarima, kao i njihovi nalogodavci.

 

Izvor: NDNV

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.