NDNV: ĆAĆIĆ ILI NOVO PONIŽAVANJE JAVNOG SERVISA, GRAĐANA I NOVINARSTVA

NDNV: ĆAĆIĆ ILI NOVO PONIŽAVANJE JAVNOG SERVISA, GRAĐANA I NOVINARSTVA

Objavio: Magločistač

26.07.2017

Kategorija: U fokusu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da je postavljanje dopisnika Tanjuga iz Novog Sada Nenada Ćaćića na mesto glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) “šamar” ideji javnog servisa jer se radi o osobi koja nema iskustva u radu na televiziji i kojoj je jedina preporuka bliskost sa režimom i lokalnim SNS-om.

NDNV je zatražio od rukovodstva RTV-a da objavi profesionalnu biografiju Ćaćića kako bi građani mogli da se obaveste o tome ko će obavljati važnu funkciju na javnom medijskom servisu koji se finansira njihovim novcem.

“Dopisnika Tanjuga Ćaćića za mesto glavnog i odgovornog urednika preporučila je jedino bliskost sa režimom i lokalnom ispostavom Srpske napredne stranke (SNS), jer je u pitanju osoba koja nema iskustva u radu na televiziji, niti poznaje njenu tehnologiju”, ocenio je NDNV.

Po navodima tog udruženja, na konkurs za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa RTV-a prijavilo se šest osoba, medju kojima je bilo i onih koji su ispunjavali uslove konkursa.

“Imali su potrebnu stručnost i značajno iskustvo u radu na televiziji, što jasno svedoči o tome da se vodilo isključivo računa o jednom jedinom kriterijumu, kojeg i nije bilo u uslovima kokursa, a to je partijska preporuka”, naveo je NDNV.

Udruženje je ocenilo i da je “negativna selekcija na RTV-a u poslednjih godinu dana dovela do toga da su najbolji urednici i novinari ostali bez posla ili smenjeni, te postavljeni na ponižavajuće pozicije, dok kućom rukovode osobe čija je jedina preporuka – poslušništvo”.

Upravni odbor RTV-a imenovao je u utorak novinara Nenada Ćaćića za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije te medijske kuće, nakon sprovedene konkursne procedure.

Prema navodima istraživačkog portala VOICE, Ćaćić je zaposlen na RTV-u u aprilu ove godine na poziciji koja do tada nije postojala u sistematizaciji radnih mesta u tom javnom servisu.

Rukovodstvo RTV-a mu je odmah dalo i dozvolu da nastavi rad za novinsku agenciju Tanjug.

Ćaćić je inače nagradjen Oktobarskom nagradom Novog Sada zbog “dugogodišnje promocije Novog Sada”, kako je navedeno u obrazloženju komisije za dodelu nagrada.

Izvor: Autonomija/Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.