NAJVEĆE CURENJE INFORMACIJA IZ OFŠOR ZONA U ISTORIJI: KAKO BOGATAŠI PERU NOVAC

NAJVEĆE CURENJE INFORMACIJA IZ OFŠOR ZONA U ISTORIJI: KAKO BOGATAŠI PERU NOVAC

Vladimir Putin (foto: occrp.org)

Objavio: Magločistač

04.04.2016

Kategorija: U fokusu

Putinovi saradnici izvukli više od dve milijarde dolara

Naslovna-Panama-PapersJedanaest i po miliona dokumenata procurilo je iz jedne od glavnih agencija za osnivanje ofšor firmi Mossack Fonseca. Papiri otkrivaju imena različitih političara, kriminalaca, biznismena i poznatih ličnosti koji su se skrivali iza kompanija osnovanih u poreskim rajevima. Na ovom istraživanju, koje predvode ICIJ i Zidojče Cajtung učestvovalo je više od 100 redakcija širom sveta, među kojima i KRIK.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ), nemački list Zidojče Cajtung (Süddeutsche Zeitung) i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta došli su u posed baze dokumenata koja je procurila iz jedne od vodećih kompanija za osnivanje ofšor firmi Mossack Fonseca. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK učestvovala je u projektu Panama Papers i analizirala podatke u vezi sa Srbijom.

Poslovanje preko ofšor destinacija je legalno. Ofšor kompanije, međutim, često se koriste za skrivanje pravog vlasnika, njegove imovine, sprovođenje tajnih novčanih transakcija, izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca. Teško je utvrditi ko je njihov stvarni vlasnik jer se krije iza agenata koji osnivaju preduzeće.

Kompanija Mossack Fonseca sa Paname jedan je od najvećih tvoraca fiktivnih firmi, sa ograncima u više od 30 gradova širom sveta. Prošle godine iz nje je do istraživačkih novinara procurilo 11 i po miliona dokumenata.

Dokumenta sadrže interne podatke ove advokatske kancelarije koji se odnose na više od 214 hiljada ofšor kompanija koje se dovode u vezu sa osobama i firmama iz preko 200 zemalja. Baza dokumenata koju čine mejl komunikacija, finansijski izveštaji i poslovna dokumentacija otkriva skriveno vlasništvo nad kompanijama i bankovnim računima registrovanim na 21 ofšor destinaciji i odnosi se na period od 1977. godine do danas.

Baza pokazuje na koji način industrija advokatskih firmi i velikih banaka prodaje tajanstvenost političarima, prevarantima i kriminalcima podjednako kao i milijarderima, poznatim ličnostima i sportskim zvezdama.

Putinovi saradnici izvukli više od dve milijarde dolara

Milioni dokumenata otkrivaju da kompanije na egzotičnim destinacijama poseduje 12 aktuelnih i bivših svetskih lidera, kao i 128 političara i vršilaca javnih funkcija širom sveta. Mossack Fonseca osnivao je kompanije za 61 člana porodica i saradnika premijera, predsednika ili kraljeva širom sveta.

Dokumenta pokazuju na koji način su saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina posredstvom mreže banaka i kompanija skrivenog vlasništva iz zemlje izvukli više od dve milijarde dolara, kao i da porodica Azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva koristi ofšor kompanije u Panami da drži tajne uloge u rudnicima zlata i imovinu u Londonu.

Mossack Fonseca osnivao je ofšor kompanije koje su pod kontrolom premijera Islanda i Pakistana, kralja Saudijske Arabije, predsednika Argentine i koje se dovode u vezu sa predsednikom Kine, pokazuje istraživanje. Ukrajinski predsednik Petar Porošenko, koji se pozicionirao kao reformator u državi koju je potresala korupcija, takođe je povezan sa fiktivnim kompanijama. Fond na Britanskim Devičanskim Ostrvima imao je i otac britanskog premijera Dejvida Kamerona.

U dokumentima se nalaze imena barem 33 osobe i kompanije koje se nalaze na crnoj listi vlade Sjedinjenih Američkih Država zbog dokaza da su poslovali sa meksičkim narko-bosovima, ali i terorističkim organizacijama poput Hezbolaha.

U bazi se pojavljuje 29 milijardera sa Forbsove liste 500 najbogatijih ljudi na svetu, a među klijentima Mossack Fonseca su i poznati glumac Džeki Čen, koji je posedovao šest kompanija, i najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi.

Izvor: KRIK

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.