NAGRADA NNŠ NOVINARKI CINS-A DINI ĐORĐEVIĆ, POHVALE ZA NOVINARE VOICE-A I KRIK-A

NAGRADA NNŠ NOVINARKI CINS-A DINI ĐORĐEVIĆ, POHVALE ZA NOVINARE VOICE-A I KRIK-A

Izvor: thecitizen.org.au (ilustracija)

Objavio: Magločistač

22.11.2018

Kategorija: U fokusu

Godišnju nagradu za najboljeg mladog novinara “Marina Kovačev” ove godine Novosadska novinarska škola (NNŠ) dodelila je Dini Đorđević, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije iz Beograda, a pohvale za izuzetan rad i hrabrost dobli su i novinari VOICE-a i KRIK-a.

Kvalitet istraživačkih tekstova, kao i relevantnost tema kojima se Dina Đorđević bavila, bili su odlučujući faktor u odlučivanju žirija, navodi se obrazloženju nagrade, koje je dodeljena večeras u Novom Sadu.

“Njeni tekstovi obiluju bitnim podacima sakupljenim uz mnogo truda, a ono što je naročito izdvaja je i upotreba grafikona i videa, kao i naprednijih alata za, ne samo tekstualnu, već i vizuelnu prezentaciju priče”, ocenio je žiri u čijem sasatavu su bili novinari Miodrag Sovilj i Predrag Blagojević, kao i bivša dobitnica nagrade Jovana Zdjelarević, te predstavnica fondacije “Marina Kovačev” Svetlana Bošković i Dubravka Valić Nedeljković iz NNŠ.

Žiri je naveo i da se novinarka bavila “izuzetno ozbiljnom i važnom temom izgradnje minihidroelektrana, pokazujući, dokazujući i objašnjavajući kako mala grupa ljudi bliska vlasti profitira od tog posla, nauštrb lokalnog stanovništva, važećih propisa i životne sredine”.

Dina Đorđević je na dodeli rekla da nagrada, sem lične satisfakcije, ima i širi značaj, jer podstiče centre za istraživačko novinarstvo da nastave da “grade mlade novinare i novinarstvo zasnovano na profesionalnim vrednostima”.

Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i dve pohvale, novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE Mladenu Savatoviću i novinarki redakcije portala KRIK Milici Vojinović.

“Tekstovi puni detalja, zasnovani na pažljivom i temeljnom istraživanju odlika su Miličinog, ali i rada njenog kolege Mladena Savatovića. Mladen se posebno istakao ne samo zbog teksta o klizalištu Ledena šuma ili o okolnostima koje prate izgradnju Tržnog centra Promenada u Novom Sadu, već i zbog kontinuiranog izveštavanja o različitim lokalnim temama“, navodi se u obrazloženju.

Direktorka NNŠ Dubravka Valić Nedeljković istakla je da je cilj ove nagrade “podsticanje profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti među mladim novinarima iz cele Srbije“.

“Ocenjivalo se sve što je urađeno tokom godinu dana, kao podstrek mladima koji svakodnevno rade u javnom interesu”, kazala je ona.

Dubravka Valić Nedeljković navela je i da se od ove godine nagrada NNŠ prvi put dodeljuje u saradnji sa Fondacijom “Marina Kovačev”, koje je bila istaknuta mlada novinarka i saradnica, ali je preminula nakon teške bolesti, pa je nagrada nazvana u njenu čast.

Novosadska novinarska škola sutra će organizovati i regionalnu konferenciju o medijskoj pismenosti “Media for citizens – Citizens for media”, koja će biti održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, a okupiće oko 60 stručnjaka i aktivista iz oblasti medija i medijske pismenosti iz zemlje i regiona.

Cilj konferencije je da se ustanove aktuelne tendencije u razvoju medijske pismenosti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.