“Mladi istraživači Srbije” obeležili Međunarodni dan mladih u volonterskom kampu “Bašta može svašta”

“Mladi istraživači Srbije” obeležili Međunarodni dan mladih u volonterskom kampu “Bašta može svašta”

Izvor: MIS

Objavio: Magločistač

12.08.2021

Kategorija: U fokusu

Volonterski servis Srbije “Mladi istraživači Srbije” (MIS) obeležili su Međunarodni dan mladih, 12. avgust, u volonterskom kampu “Bašta može svašta”, u kom se proizvodi organsko voće i povrće namenjeno mališanima obolelim od raka koji borave u NURDOR roditeljskim kućama, i na taj način su svoje tradicionalne volonterske aktivnosti u prirodi povezali sa ovogodišnjom temom Međunarodnog dana mladih – uloga mladih u inovacijama u proizvodnji hrane za zdravlje ljudi i planete. 

“Kroz ovaj kamp u kom MIS sarađuje s udruženjem ‘Bašta može svašta’ želimo da promovišemo volontiranje i zdrav život, ali i uključivanje u život lokalne zajednice. U vreme kada na globalnom nivou shvatamo da postoji znak jednakosti između zdrave životne sredine i našeg sopstvenog zdravlja, važno je da mladi izađu napolje, povežu se s prirodom, i doprinose i drugima i životnoj sredini, jer je upravo zajedništvo najbolji način da učinimo svet boljim mestom”, kaže koordinatorka volonterskih programa u “Mladim istraživačima Srbije” Marija Perić.

U okviru proslave, predstavljen je i rad lokalne neformalne grupe žena koje se bave starim zanatima, a organizovane su i radionice slikanja i igara učiteljica i đaka OŠ “Milovan Glišić” iz Valjevske Kamenice.

“Kada pogledate ove mlade ljude na ovom kampu i kad vidite čemu su se oni posvetili, osećate sreću i ushićenje jer postoji neko ko će nastaviti da svojim znanjem unapređuje svoju zemlju i svoje ljude, da širi ono pozitivno i ostavi iza sebe nešto što nova pokolenja treba da nauče”, rekla je u obilasku kampa pomoćnica ministra omladine i sporta za sektor omladine, Snežana Žugić. 

Ona je podsetila da su ove godine povećana sredstva u budžetu za inicijative omladine i izrazila nadu da će se taj trend nastaviti i sledeće godine.

“Zadovoljni smo što vidimo da uložena sredstva imaju rezultate i ovom prilikom želim da pozovem mlade da budu maštovitiji, da dobro razmišljaju, da dolaze do novih ideja kako bi konkurisali i napravili pomak napred u razvoju našeg društva”, dodala je ona. 


Međunarodni dan mladih obeležava se u okviru Nacionalnog programa volontiranja mladih “Mladi su zakon 2021“ koji sprovode “Mladi istraživači Srbije” zajedno sa partnerima – Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, TIM42 iz Leskovca, GM Optimist iz Gornjeg Milanovca i Centrom za građansko delovanje iz Obrenovca, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. 

Letnji volonterski kampovi “Mladih istraživača Srbije” su i dalje otvoreni, a više informacija o kampovima i načinu prijave zainteresovani mogu pronaći na sajtovima mis.org.rs i kampovi.mis.org.rs.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.