MLADI EVROPSKI SOCIJALISTI: IZBEGLICE SU DOBRODOŠLE

MLADI EVROPSKI SOCIJALISTI: IZBEGLICE SU DOBRODOŠLE

Objavio: Magločistač

09.05.2016

Kategorija: U fokusu

“Svakim danom osećamo se sve manje ponosnim što smo Evropljani i Evropljanke kada u svojim liderima i vladama vidimo manjak humanosti”

Lideri i liderke organizacija članica Mladih evropskih socijalista iz cele Evrope ocenili su u otvorenom pismu na Dan Evrope da današnji dan ne treba slaviti, već da umesto toga treba tugovati za hiljadama koje su umrle i mnogima koji umiru u Mediteranskom moru i duž “evropske rute”.

U pismu se navodi da svakim danom dostojanstvo Evrope deluje sve dalje, s obzirom na, kako se ocenjuje, kompletno slepilo vlada suočenih sa ovom velikom humanitarnom krizom.

“Svakim danom osećamo se sve manje ponosnim što smo Evropljani i Evropljanke kada u svojim liderima i vladama vidimo manjak humanosti, i odluku da postignu dogovor sa autoritarnom turskom vladom umesto da preuzmu odgovornost”, navodi se u pismu koje je potpisalo 28 lidera i liderki.

U njemu se poručuje i da oni odbijaju takvu situaciju i ne prihvataju ponovno postavljanje granica, koje ne samo da ograničavaju šanse mladih u Evropi, već izazivaju i ugrožavaju ljudska prava na čijim osnovama je EU sagrađena.

“Ne prihvatamo ekstremno desničarku retoriku koja zaokuplja ceo politički spektar, i i dalje ćemo se boriti za ideje jednakosti i solidarnosti među narodima”, poručuje se u pismu.

U njemu se pita koliko će još dece i žena biti prisiljeno da ide najopasnijim putevima zato što su evropske vlade ukinule i ograničile mogućnost ujedinjenja porodica i koliko će još žena i muškaraca biti primorano na prostituciju jer je to jedini način da prežive, dok vlade ne omoguće tražiocima azila da žive u dostojanstvu na našem kontinentu.

“Koliko ćemo još videti umrlih dok naše vlade ne kažu ‘Izbeglice su dobrodošle’”, dodaje se u pismu.

Lideri i liderke organizacija članica Mladih evropskih socijalista istakli su da danas sa razočarenjem i besom vide da se većina evropskih vlada ne ponaša u skladu sa ključnim principima na kojima je EU izgrađena: humanošću, slobodom i solidarnošću među narodima. Još gore od toga, dodali su, kontinent se ponaša kao da u sopstvenoj istoriji nije video dovoljno tragedija, ili kao da sve to nema nikakve veze sa međunarodnom situacijom koja je dovela do toga da toliko porodica napusti svoje zemlje.

Oni su poručili i da neće ostati nemi i da odbijaju dramatičnu situaciju, jer znaju da postoji drugačiji put.

“U proteklim nedeljama bili smo u kampanji širom Evrope i poručili ‘Izbeglice su dobrodošle’. Širenjem naše poruke po Evropi, naš cilj je da fokus debate umesto straha postane odgovornost: želimo da Evropa razmotri priliv izbeglica kao moralnu obavezu i priliku. Tražimo od svih Evropljana i Evropljanki da to kažu zajedno sa nama”, poručili su.

Oni su od evropskih vlada tražili da konačno usvoje i primene fer i humanu politiku azila tako što će otvoriti više legalnih ruta kako bi sprečile masovne smrti na Mediteranskom moru, poštovati međunarodno pravo i u skladu sa time omogućiti izbeglicama da traže azil u zemlji koju izaberu a ne tamo gde im je rečeno da moraju.

U pismu se traži i zaustavljanje ograničenja spajanja porodica koje žene i decu tera na put i stvaranje hiljade javnih poslova i poslova u civilnom društvu u Evropi u oblasti prihvatanja izbeglica i politike integracije.

Lideri i liderke su tražili i pokretanje hitne konferencije država članica kako bi se harmonizovalo i reformisalo evropsko zakonodavstvo o izbeglicama, primenu sankcija protiv onih zemalja koje odbijaju da prihvate izbeglice ili ih zlostavljaju, kao i borbu protiv uzroka.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.