MITIĆ: AKTUELNA DRŽAVNA POLITIKA SLAVI I GLORIFIKUJE RATNE ZLOČINCE

MITIĆ: AKTUELNA DRŽAVNA POLITIKA SLAVI I GLORIFIKUJE RATNE ZLOČINCE

Anita Mitić, foto: Medija centar Beograd

Objavio: Magločistač

02.11.2017

Kategorija: U fokusu

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić ocenila je danas da su mnogi političari u Srbiji napravili karijere na protivljenju saradnji sa Haškim tribunalom, a aktuelna vlast ide i korak dalje “diskreditacijom Tribunala i javnim promovisanjem i glorifikacijom ratnih zločinaca”.

Aktuelna državna politika koja slavi počinjene zločine i integriše ih u državnu politiku, i šalje poruku da Srbija na to treba da bude ponosna, je duboko pogrešna i ja na to ne želim da pristanem”, rekla je Anita Mitić agenciji Beta.

Prema njenim rečima, umesto glorifikacije ratnih zločinaca, u javnosti u Srbiji mora se mnogo više govoriti o činjenicama koje su pred tim sudom utvrđene, i doći do društvenog konzensusa da se osuđuju svi ratni zločini i da onima koji su odgovorni za njih nije mesto na državnim i političkim događajima i ceremonijama.

“Odnos prema Haškom tribunalu je od 2000. godine prelomna tačka na kojoj se srpski političari i srpska javnost određuju prema ratnoj prošlosti 90-ih godina, i spremnosti da se prihvati odgovornost za počinjene ratne zločine“, ocenila je Mitićeva.

Ona je podsetila da je premijer Zoran Đinđić ubijen u akciji “Stop Hagu”, a da s posle toga, niko nije ozbiljno bavio tim sudom, osim hapšenja i izručenja optuženih zbog snažnih pritisaka međunarodne zajednice.

Premijerka Srbije je juče posle na sastanku sa predsednikom haškog suda Karmelom Ađijusom rekla da Tribunal nije doprineo pomirenju u regionu.

Ađijus je u razgovoru sa zvaničnicima Srbije rekao da za međunarodnu zajednicu nije prihvatljivo da general Vladimir Lazarević koji je osuđen pred tim sudom, predaje na Vojnoj akademiji. On je ponovio zahtev za izručenje dvoje radikala protiv kojih se vodi postupak zbog nepoštovanja Haškog suda.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“MITIĆ: AKTUELNA DRŽAVNA POLITIKA SLAVI I GLORIFIKUJE RATNE ZLOČINCE”

István says:

Anita u Srbiji neki dogadjaje gledaju sasvim suprotno od normalnog, danas bivsih najbolji prijatelji cesto ako situacija tako povoljnija za nekog politicara — da li su Oni uopste politicari ili su samo uobrazeni ucenici ucitelja koje su stvorili komunisticki mozgovi i znaju samo ” dati pametne izjave “” Oni to misle da su pametne izjave pa vidite koliko puta javno osudjuju S A D , Englesku, Francusku i neuki narod to guta i odobrava a bas ovima moze , zahfaliti Kraljevina znaci i danasnja Srbija da su dobili podosta teritorije sa Trianonskom odlukom. Zvanicnici danas izjavljuju da predsednik Tramp doci ce u posetu a novine bile su pune da se razvodi od supruge jer Ona nedolicno ponasa, Punom glsom napadaju EU to opet ne samo neuki narod jako sa radoscom prihvata, dok zvanicno ko bajagi svi su za EU. Ne treba spomenuti proslost ako to ne daje dobru sliku o Oslobodiocima koji su na desetina hiljada oslobodili od zivota za njih nepodobne srbe, svabe , madjare , to je vec racisceno kazu, ali zato svake godine treba posetiti o srbskim zrtvama koje su unistili fasisti — jer svaki je fasist ako nije pravi sin vecinskog naroda , ni rec o tome koliko nevinih zrtava unistili oni vecito isprani — dobrocinioci komunisti, ne treba prebrojavat kazu ne trba ali treba javno izneti svacija zlo dela i onda ce doci do jedne uspesne za svakoga prihvatljivu otacbinu ili domovinu, Niko nije u pravu samo su ispravni oni koji neprestano trude da smanje ugled Haskom sudu i prikazu osudjene za zrtve terora, Onih koje su i u proslosti i danas najvise pomazu nasu Srbiju. Zlo dela prvenstveno cine defektni rukovodioci ili politicari, narod ni jedan krivac ne pita i nije kriv, , narod ma koje vere i jezika,, to treba svakom da bude jasno. Zar je kriv ruski narod za Staljinove cistke, za deportacije u sibir, za sa gladom unistenih bednika, za likvidaciju poljski rodoljuba,, Hitler sa istomisljenicima sproveo unistavanje nevini jevreja, roma, i drugih nacija i onih su zato odgovornih i istomisljenici ne citav narod pod njegovom okupacijom. Srbski narod je uvek bio i sada je posten ali neki negatvni tipovi i ovde su nasli medju pociniocima naseg holokausta, to precutno nije ni primeceno znaci odobreno vise je tragedija to da su tih negativci uglavnom dobili rukovodecu poziciju ne kaznu i nikad nisu pozvani na odgovornost ili nisu smatrali da se javno opravljaju pred zrtvamai i celom narodom . Ne moze svaki biti politicar ni onda ako odlican posluzitelj svoje partije zato treba da ima visoku inteligenciju i kultura i naravno potrebnu kvalifikaciju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.