MINISTARSTVO ZA RAD UPUTILO NALOG LOKALNIM SAMOUPRAVAMA ZA ZAŠTITU “DECE ULICE”

MINISTARSTVO ZA RAD UPUTILO NALOG LOKALNIM SAMOUPRAVAMA ZA ZAŠTITU “DECE ULICE”

Centar za socijalni rad, Subotica foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

28.05.2018

Kategorija: U fokusu

Ministarstvo za rad uputilo je danas nalog svim opštinama u Srbiji o preduzimanju mera i aktivnosti u organizovanju pomoći i podrške deci koja žive i rade na ulici i bave se, između ostalog, prosjačenjem, pranjem vetrobranskih stakala, skupljanjem sekundarnih sirovina iz kontejnera za odnošenje otpada, prodajom cveća u kasnim noćnim časovima.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je, na osnovu periodičnih izveštaja o aktivnostima centara za socijalni rad organa starateljstva na organizovanju zaštite “dece ulice”, ocenjeno da u značajnoj meri izostaje struktuirana, celovita i kontinuirana saradnja sa organima unutrašnjih poslova, lokalnim samoupravama i komunalnom policijom.

Opštinama je naloženo da u roku od 15 dana od dana dobijanja naloga organizuju sastanke sa Policijskom upravom za grad ili policijskom stanicom u lokalnoj samoupravi na teritoriji svoje nadležnosti i komunalnom policijom, ukoliko ona postoji u lokalnoj zajednici, u cilju uspostavljanja celovite i kontinuirane saradnje na otkrivanju slučajeva nasilja nad decom, zlostavljanja i zloupotrebe dece koja žive i rade na ulici, naročito kroz organizovanje zajedničkih kontinuiranih i periodičnih akcija i obilaske uobičajenih mesta na kojima se deca zlostavljaju i zloupotrebljavaju.

Naloženo je i da se u skladu sa odredbama Porodičnog zakona, u svakom otkrivenom slučaju zloupotrebe po hitnom postupku dete oduzme od roditelja, staratelja ili od lica kod koga se zateklo, da se u skladu sa izvršenim procenama stručnjaka organa starateljstva protiv roditelja, staratelja ili lica kod kojeg se dete zateklo preduzmu mere građanskopravne i krivičnopravne odgovornosti i da se pokrene parnični postupak za lišenje roditeljskog prava.

Ministarstvo je navelo i da je u skladu sa ranije upućenim nalogom centrima za socijalni rad organima starateljstva u Srbiji, u 115 tih ustanova socijalne zaštite formirani ili je u postupku fomiranje posebnih timova koje čine stručnjak organa starateljstva, pripadnik lokalne policijske uprave i predstavnik područnog doma zdravlja i koji će se baviti zaštitom i pružanjem pomoći “dece ulice”.

Dodaje se da je do sada 20-oro dece izmešteno iz porodica i da im je obezbeđen smeštaj u hraniteljskim porodicama, da je 26-oro dece smešteno u ustanove socijalne zaštite, da je za četvoro dece planirano izdvajanje iz ugrožavajuće porodične sredine kao i da je podrška kroz pružanje usluga socijalne zaštite obezbeđena za 43 porodice sa “decom ulice”.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.