MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: ZABRANJENO UNOŠENJE BILJAKA, VOĆA I POVRĆA U EU

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: ZABRANJENO UNOŠENJE BILJAKA, VOĆA I POVRĆA U EU

Objavio: Magločistač

20.12.2019

Kategorija: U fokusu

Ministarstvo poljoprivrede Srbije apelovalo je danas na građane koji putuju u zemlje Evropske unije (EU) da poštuju nova pravila Unije koja zabranjuju unošenje biljaka i biljnih proizvoda.

Zabrana obuhvata i plodove voća i povrća u ličnom prtljagu, ukoliko za njih nije izdat fitosanitarni sertifikat.

Na sajtu Ministarstva piše da se za sada bez fitosertifikata mogu unositi samo banane, ananas, kokos, urme i “malajsko drvo ‘Durio zibethinus'”.

Dok EU ne utvrdi izuzetke od zabrane, za “male količine” biljaka i biljnih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede Srbije moli građane da poštuju zabranu Evropske komisije.

U skladu s novim propisima EU koji uspostavljaju “novi režim zdravlja bilja”, a stupili su na snagu 14. decembra, na teritoriju EU zabranjeno je unošenje “svih vrsta regulisanog bilja i biljnih proizvoda, uključujući i plodove voća i povrća u ličnom prtljagu putnika, osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat”.

Najavljeno je da se ta zabrana neće odnositi na “male količine bilja i biljnih proizvoda” koje Evropska komisija bude utvrdila u skladu sa posebnim procedurama.

Ministarstvo poljoprivrede Mađarske je međutim već saopštilo da nije potreban fitosanitarni sertifikat za unošenje u Mađarsku do pet kilograma voća i povrća u ličnom prtljagu.

Fitosanitarne preglede pošiljki bilja i biljnih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih sertifikata na području Srbije obavljaju Poljoprivredne stručne i savetodavne službe (PSSS), po zahtevu stranki.

U slučaju potrebe izdavanja fitosanitarnih sertifikata fizičkim licima građani se mogu obratiti najbližoj poljoprivrednoj službi.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.