Ministar za brigu o porodici i demografiju: Srbija će 2050. imati 4,5 miliona stanovnika

Ministar za brigu o porodici i demografiju: Srbija će 2050. imati 4,5 miliona stanovnika

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Beta

08.01.2021

Kategorija: U fokusu

Srbija je u 2020. godini ostala bez 44.000 stanovnika, ne računajući one koji su otišli u inostranstvo, i ako se postojeći trendovi nastave, za 30 godina će imati tek oko 4,5 miliona stanovnika, upozorio je ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović.

On je naveo da je prošle godine smrtnost u Srbiji povećana za tri odsto, a rodnost smanjena za više od dva odsto.

“Ako ne zaustavimo trendove koji nas satiru već decenijama, ako se zaista ništa ne promeni u odnosu mortaliteta i nataliteta, ako u tom odnosu i dalje budemo gubili 40.000 stanovnika godišnje, ako godišnje iz Srbije nastavi da odlazi od 40.000 do 50.000 ljudi, imaćemo samo oko 4,5 miliona stanovnika 2050. a sada nas je nešto malo ispod sedam miliona, prvi put posle 65 godina”, naveo je ministar za portal 24sedam.rs.

Upozorio je i da je u 2020. zaključeno 10.000 brakova manje nego 2019. godine.

“To su strašne brojke i to je direktan uticaj korone, pandemije. Nadam se da su to samo odgođeni brakovi, da ti mladi ljudi čekaju kraj pandemije jer mi Srbi volimo svadbe, slavlja”, rekao je Dmitrović.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.