MINISTAR KULTURE: VREME JE DA SE UKINE PODELA NA JAVNU I SLUŽBENU UPOTREBU ĆIRILICE

MINISTAR KULTURE: VREME JE DA SE UKINE PODELA NA JAVNU I SLUŽBENU UPOTREBU ĆIRILICE

Objavio: Magločistač

03.08.2018

Kategorija: U fokusu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da predlog izmena Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama “nije akcija protiv latinice, već da se sačuva ćirilično pismo”.

On je podsetio da predložene izmene prvo idu na javnu raspravu, pa tek onda u skupštinsku proceduru.

“Mi u Ministarstvu kulture i informisanja smatrali smo da je vreme za ovakve mere. Ovo nisu drakonske mere, ovo su mere razumne društvene korekcije. Ćirilica je sve manje u upotrebi i smatramo da treba poštovati Ustav Srbije. Treba uskladiti upotrebu jezika i pisma”, smatra ministar.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“MINISTAR KULTURE: VREME JE DA SE UKINE PODELA NA JAVNU I SLUŽBENU UPOTREBU ĆIRILICE”

anonimni zar Vama ne treba komentar ??? says:

Ovo je jako pametan i vrlo potreban predlog ministra Vukosavljevica pametnije verovatno nije se ni moglo ocekivati. Od sada mozemo biti sigurni da knjige i novine koje ce se stampati sigurno sa cirilicom skoro NIKO nece citati verovatno sem matori , jer i deca kod nas vec su odvikli od cirilice oni citaju latinicu jer to koristi danas njihov svet i uce englezki, omladina umesto igranje ” kola ” igra go-go, peva engleske, americke melodije odomacio je izraz OK i svi izrazi sa vrazje kutije komputera i reklame na proizvodima, niko ne pije bodu nego vodu. Sto se tice Ustav molim VAS onda postujte i onaj ” 7 ” % i drzite i toga pise to tamo negde prelistajte. Ovo ce biti pocetak izumiranja cirilice. Cirilicom se pise u Srbiji Sveto Pismo ali ko to cita i ko se toga drzi jer narodu treba samo ceremonija to njima je vera, procitajte sta o ceremoniji pise knjiga nad knjigama Sveto Pismo naravno Pravoslavno sa cirilicom. Ko ce prihvatiti predlog g. ministra neznam da-li prijatelj ili neprijatelj dejstva takve ODLUKE za buducnost ne samo cirilice.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.