Minhenska Alijanc arena LGBT bojama šalje poruku Viktoru Orbanu

Minhenska Alijanc arena LGBT bojama šalje poruku Viktoru Orbanu

Izvor: Pixabay.com

Izvor: EURACTIV.rs

21.06.2021

Kategorija: U fokusu

Gradske vlasti Minhena nameravaju da osvetle tamošnji fudbalski stadion bojama LGBT zastave na predstojećoj utakmici Nemačka-Mađarska i tako pošalju jasnu poruku konzervativnom mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog njegove homofobne politike.

Gradonačelnik Diter Rajter rekao je da će tražiti dozvolu od evropske fudbalske unije Uefa da čuvena Alijanc arena minhenskog Bajerna tokom utakmice Evropskog prvenstva 23. juna bude osvetljena duginim bojama i da tako pošalje “jasan znak solidarnosti sa LGBT zajednicom u Mađarskoj”, preneo je Frans pres.

Gradsko veće Minhena saopštilo je da je taj grad posvećen “različitosti, toleranciji i jednakosti u sportu i u društvu u celini”.

Orbanova desničarska vlada usvojila je nedavno zakon kojim se zabranjuje “promovisanje” homoseksualizma među mladima, čime je zabranila sve obrazovne programe, publikacije ili reklame u kojima se spominju homoseksualizam ili transseksualnost.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je EU “veoma zabrinuta” zbog novog mađarskog zakona i da preispituje njegovu zakonitost.

Nemačka sportska informativna agencija SID javila je da su čelnici Minhena već razgovarali sa rukovodstvom Uefa.

Ta agencija, međutim, prenosi i ocenu da najviše evropsko fudbalsko telo ima dobre odnose sa Orbanom, i podseća da se na Evropskom prvenstvu EURO 2020 čak četiri utakmice igraju u Budimpešti.

Golman i kapiten nemačke reprezentacije Manuel Nojer već je nosio kapitensku traku u duginim bojama na prve dve utakmice svog tima, protiv Francuske i Portugala, podseća agencija AP.

Njegov postupak odmah je izazvao i istragu Uefa, ali je ona zaključila da je reč o “promovisanju dobre ideje, odnosno različitosti” i nije pokrenula disciplinski postupak protiv nemačkih fudbalera.    

Alijanc arena, nemačkog šampiona Bajerna, ima providnu konstrukciju koja omogućava da stadion bude osvetljen u različitim bojama. Arena je 2016. godine već bila osvetljena u bojama LGBT zajednice, u vreme održavanja minhenske parade ponosa.

Uoči utakmice između Nemačke i Mađarske 23. juna rastu tenzije, kako zbog same utakmice koju Nemci moraju da dobiju da bi se plasirali u sledeće kolo, tako i zbog bezbednosnih izazova sa kojima se suočava Minhen.

Prve dve utakmice mađarske reprezentacije sa tribina stadiona u Budimpešti su posmatrali i članovi neonacističke i huliganske navijačke grupe “Karpatska brigada” i strahuje se da bi neki od njih mogli da doputuju i na utakmicu u Minhenu.

Očekuje se da će za red i mir na areni i oko nje brinuti oko 1.000 nemačkih policajaca, a na tribine stadiona, koji inače može da primi 70.000 gledalaca, zbog važećih pandemijskih ograničenja će moći da uđe 14.000 navijača.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Minhenska Alijanc arena LGBT bojama šalje poruku Viktoru Orbanu”

Franken says:

Samo ću da s’ samocitiram s drugoga plejsa:

Podržavam sve ono što doprinosi sekiraciji i padanju u zabezek nervnoga rastrojstva desnobesničara na svim meridijanima zemljinoga šara.

Hajrá München!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.