MILOŠ JANKOVIĆ: UMESTO PRVOMAJSKIH PAROLA, DRŽAVA DA REŠI EKONOMSKE PROBLEME RADNIKA

MILOŠ JANKOVIĆ: UMESTO PRVOMAJSKIH PAROLA, DRŽAVA DA REŠI EKONOMSKE PROBLEME RADNIKA

Izvor: mc.rs

Objavio: Magločistač

30.04.2017

Kategorija: U fokusu

Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković pozvao je danas državu da umesto “uobičajenih i prigodnih parola” na Međunarodni praznik rada uspostavi jedinstvenu platformu za dosledno rešavanje socioekonomskih problema radnika i ostvarivanje zagarantovanih prava.

Janković je čestitao Međunarodni praznik rada, a u saopštenju je istakao da država treba radnicima da ispuni prava koja im garantuju zakoni i Ustav.

“Visoka stopa nezaposlenosti, u kojoj najveći deo čine mladi, niska primanja, nepovoljan položaj zaposlenih, kao i nemogućnost da utiču na njegovo rešavanje, osnovne su karakteristike statusa radno sposobne populacije u Srbiji”, naveo je Janković.

Podsetio je da je unazad više godina ukazivao na povlašćene poslodavce koji ne ispunjavaju obavezu isplate zarada i doprinosa za socijalno osiguranje.

Veliki broj radnika u Srbiji radi “na crno”, ugroženo im je pravo na invalidsku penziju, zdravstvenu zaštitu, korišćenje bolovanja i godišnjih odmora, dodao je on.

Prema njegovim mrečima, nedostatak socijalnog dijaloga, neefikasno postupanje inspekcije rada i nedovoljno razvijena saradnja nadležnih službi za zaštitu prava po osnovu rada i socijalnog osiguranja, dodatno otežavaju položaj radnika.

Zaštitnik građana ukazao je u saopštenju da je i dalje nizak stepen zaposlenosti žena, žrtava porodičnog i partnerskog nasilja.

“Bez pomoći države u ekonomskom osamostaljivanju one ostaju i dalje u lavirintu nasilja, a svaka priča o podršci društva ostaje načelna”, rekao je Janković.

Podsetio je i da se “pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege i posebne nege deteta ostvaruje često sa značajnim zakašnjenjem”

Janković očekuje i da će dosledno biti sprovedene sve planirane aktivnosti u vezi sa obrazovanjem i zapošljavanjem pripadnika romske zajednice.

On je istovremeno ukazao da nedostaju odgovarajuće afirmativne mere koje bi obezbedile neophodnu podršku zapošljavanju visokoobrazovanim Romima i Romkinjama.

“Protekla Dekada Roma je pokazala da će bez postignuća u ovim oblastima izostati i rezultati u borbi protiv siromaštva i marginalizovanog položaja pripadnika romske zajednice”, dodao je Janković.

On je istakao i da osobe sa invaliditetom do zaposlenja dolaze izuzetno otežano, “uglavnom uz subvencije i podsticaje nadležnih”.

Janković je naveo i da toj grupi građana, u najvećem broju slučajeva radni odnos prestaje kada i predviđene subvencije i olakšice za poslodavce.

“Egzistencijalna ugroženost, kao posledica navedenih faktora i opšteg siromaštva društva, uz mere štednje na svim nivoima i u ovoj godini”, stavljaju ovu ranjivu grupu stanovništva na samu marginu društva”, dodao je on.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.