MILENKOVIĆ: DA STE DOSLEDNI REKLI BISTE – O IZBORNIM USLOVIMA SE NE PREGOVARA

MILENKOVIĆ: DA STE DOSLEDNI REKLI BISTE – O IZBORNIM USLOVIMA SE NE PREGOVARA

Foto: mc.rs

Objavio: Magločistač

07.08.2019

Kategorija: U fokusu

Istoričar umetnosti i pisac Novi Nebojša Milenković izjavio je u Novom danu da u razgovorima vlasti i opozicije vidi „blesavu doslednost u mazohističkoj upornosti Saveza za Srbiju (SzS) da se samoubije svaki put kad mu se za to ukaže prilika“.

„O čemu oni pregovaraju? Ako bi hteli da budemo dosledni onda bi rekli da se o izbornim uslovima ne pregovara“, rekao je Milenković.

On dodaje da je vlast na razgovore sa opozicijom poslala ljude koji su vređali te iste osobe sa kojima sedaju za sto.

„Kada je SzS uhvaćen u zamci koju je vlast ponovo postavila, onda nam je rečeno da to zapravo i nisu pregovori nego razgovori. Da pregovarate možete i sa onim ko vam se ne sviđa, da razgovarate valjda birate s kim razgovarate“, kaže Milenković.

Prema njegovim rečima, vlast je pod pritiskom Zapada krenula da fingira dijalog i poslala one koji opoziciju najviše vređaju.

„U drugoj turi razgovora će verovatno biti (Aleksandar) Martinović, (Marijan) Rističević i, recimo, (Aleksandar) Vulin“, navodi on.

Milenković kaže da ne vidi političku viziju SzS.

„Kada slušate ljude iz SzS, oni prosto mole da učestvuju na izborima. Oni su zapravo apsolutno svesni da na tim izborima neće pobediti (Aleksandra) Vučića. Što je najgore, oni ni ne žele da ga pobede. Suština ovih izbora jeste raspodela skupštinskog kolača“, smatra Milenković.

On smatra da su protesti građana bili jedan od aduta kojima se moglo doći do slobodnih izbora.

„Onaj ko je uništio proteste sada pregovara sa ljudima koji ih na najbrutalniji način vređaju svakog dana“, ocenjuje Milenković.

Dodaje da se pregovori mogu voditi samo sa onima koji o svemu odlučuju u ovoj zemlji.

„A i njega ne možete držati za reč, pošto ga je jako teško uhvatiti u istini. U tom kontekstu je bojkot iznuđeno rešenje. Ovakvu koncentraciju vlasti u rukama jedne partije – od nivoa kućnog saveta i mesne zajednice do skupštine – nije imao niko u modernoj istoriji. Možda samo Staljinovi boljševici“, ističe Milenković.

On ističe da je bojkot izbora „ozbiljna stvar“ i da pretpostavlja „ozbiljnu političku kampanju“.

„Bojkot treba da ima neku ideju. Treba Vučiću pružiti šansu da ima svu vlast. Neka ima 90 odsto poslanika i šta će onda s njima? Šta ćeš ti sa apsolutnom vlašću, to nije normalno. Normalan vladar ne sme sebi da dopusti da satre svaku alternativu“, zaključuje Milenković.

 

Izvor: N1

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.