Memorijalni centar Srebrenica tražiće od REM-a zabranu emitovanja “Ćirilice”

Memorijalni centar Srebrenica tražiće od REM-a zabranu emitovanja “Ćirilice”

Srebrenica, foto: Magločistač

Izvor: Beta

08.05.2021

Kategorija: U fokusu

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari najavio je da će Regularnom telu za elektronske medije (REM) Srbije podneti prijavu i zatražiti zabranu objavljivanja programskog sadržaja emisije “Ćirilica” i jutarnjeg programa na Hepi televizji.

U saopštenju Memorijalnog centra navodi se da će zahtev biti upućen zbog poruka urednika i voditelja emisije “Ćirilica” Milomira Marića, kojima se, kako je navedeno, negira genocid u Srebrenici, žrtve rata u BiH i koristi govor mržnje protiv Bošnjaka.

Iz Memorijalnog centra su pozvali predstavnike medija, organizacija civilnog društva i šire društvene zajednice u BiH i Srbiji da podrže ovaj zahtev.

U okviru istraživačkog rada na pripremi ovogodišnjeg Izveštaja o negiranju genocida Memorijalni centar uradio je studiju slučaja na primeru komunikacije i poruka prema javnosti iznetih u emisiji “Ćirilica”, voditelja i urednika Milomira Marića.

“Cilj studije slučaja je da se prikažu negativna praksa i trendovi širenja zavera, negiranja genocida i žrtava rata 1992-1995, te govora mržnje protiv Bošnjaka, koji su delo televizijskog ‘mejnstrima’ u današnjoj Srbiji”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su “javljanje haškog optuženika Ratka Mladića u emisiji, gostovanja ratnih vođa i direktnih učesnika genocida u Srebrenici, davanje javnog prostora Vojislavu Šešelju za promociju negiranja i širenja laži o prirodi rata, ratnih zločina i genocida u Srebrenici, deo uobičajne prakse emisije ‘Ćirilica'”.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Memorijalni centar Srebrenica tražiće od REM-a zabranu emitovanja “Ćirilice””

Franken says:

“U saopštenju Memorijalnog centra navodi se da će zahtev biti upućen zbog poruka urednika i voditelja emisije “Ćirilica” Milomira Marića, kojima se, kako je navedeno, negira genocid u Srebrenici, žrtve rata u BiH i koristi govor mržnje protiv Bošnjaka.”

Negiranje genocida i nogiranje svakog Srbina koji drži da je u Srebrenici počinjen genocid je zvanična politika države Srbije. Od nacional-socijalističkog režima 90-tih, zatim za vladavine tzv. demokrata 00-tih (ja b’ rek’o “desnokrata”) u blažoj formi, pa sve do danas i koalicije nazi-socija sa neoradikalima. Odnosno kriptofašista (a može i bez toga “kripto-“) koji već desetak godina drmaju tzv. srpskim svetom.

Marićeva “dalekovidnica” je samo glasnogovornik zvaničnoga stava vladajućih. Ali to znaju i predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.