MEĐUNARODNE FEDERACIJE NOVINARA OSUĐUJU PRITISKE NA MEDIJE U SRBIJI

MEĐUNARODNE FEDERACIJE NOVINARA OSUĐUJU PRITISKE NA MEDIJE U SRBIJI

Foto: Anđela Milivojević (fotografija objavljena uz dozvolu autorke)

Objavio: Magločistač

24.09.2017

Kategorija: U fokusu

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) solidarisale su se nedeljnikom Vranjske, osudile političke i ekonomske pritiske na medije i dali punu podršku svojim članicama u Srbiji koje se bore za novinarske i medijske slobode.

“Vlada Srbije bi trebalo da jasno kaže da dosledno sprovodi zakone i da svi mediji i novinari imaju jednak tretman. Pozivamo srpske zvaničnike da javno osudeu pretnje na slobodu medija i napade na novinare”, rekao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard povodom odluke vlasnika i urednika nedeljnika Vranjske Vukašina Obradovića da zbog političkih i ekonomskih pritisaka ugasi taj medij posle 23 godine postojanja.

“Kontinuirani napadi na Vranjske predstavljaju skandal za demokratiju u Srbiji. Ne možemo da tolerišemo to što je ugledni nedeljnik pod stalnim nadzorom i zastrašivanjem samo zbog toga što obavlja svoj zadatak informisanja građana. Tražimo od Vlade Srbije da učini sve što je u njenoj nadležnosti da bude garant slobodnog i nezavisnog novinarstva u zemlji”, rekao je predsednik IFJ Filip Lerut.

Evropska i Međunarodna federacija novinara u zajedničkom saopštenju izrazile su solidarnost sa osnivačem Vranjskih Vukašinom Obradovićem i podsetili da su on i njegove kolege u redakciji višestruko nagrađivani za svoj novinarski istraživački rad.

Najveće međunarodne novinarske asocijacije podsetile su da je “nedeljnik Vranjske prestao da izlazi zbog administrativnog uznemiravanja”.

Naveli su i da je osnivač i glavni urednik Vranjskih javno saopštio da su novine bile izložene intenzivnim političkim i ekonomskim pritiscima, uključujući i inspekcije koje su navodno bile usmerene na kompromitovanje finansijskog poslovanja tog medija.

EFJ i IFJ navode da ih je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) obavestilo da su Vranjske novine od svog osnivanja 1994. godine kontinuirano podvrgnute političkim i ekonomskim pritiscima, jer je taj nedeljnik poznat po otkrivanju zloupotreba javnih funkcija, kao što su korupcija i organizovani kriminal. Obradović, njegova porodica i njegove kolege doživeli su više neistraženih slučajeva uznemiravanja i progona, kao što su direktne pretnje, oštećenja automobila i pljačke redakcije, inspekcije i kontrole koje ekonomski guše novine.

U saopštenju se podseća i na otvoreno pismo Obradovića od 21. septembra u kojem on postavlja više pitanja Poreskoj upravi o razlozima kontrole Vranjskih i ukazuje da novine od svog osnivanja posluju transparentno i u skladu sa zakonom. U svom poslovanju Vranjske nisu imale značajnije oscilacije, redovno izmiruju sve poreske obaveze, i nikada nisu menjale ni ime ni izdavača. U ranijim slučajevima kontrole državnih organa, Vranjske su uvek poštovale njihove odluke i postupale po donetim rešenjima.

EFJ i IFJ su podsetili da da novinarska i medijska udruženja u Srbiji ocenjuju da je vlast u Srbiji ušla u novu brutalnu fazu zastrašivanja novinara i medija, sa ciljem da potpuno onemogući njihovu ulogu čuvara i utišaju svako nezavisno kritičko mišljenje.

“Tražimo od građana i nevladinih organizacija da preuzmu aktivnu ulogu u borbi za zaštitu slobode medija i izražavanja, s obzirom da to svakako nije samo pitanje profesionalaca u medijima, već preduslov svakog demokratskog procesa. Takođe, tražimo od međunarodnih organizacija da zaustave ignorisanje ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju novinari i mediji u Srbiji i da se aktivno uključe u zaštitu demokratskih vrednosti koje su sami promovisali “, piše u zajedničkom sopštenju EFJ i IFJ.

 

 

Izvor: Autonomija/Danas

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.