MEDIJSKA UDRUŽENJA: OPASNO UPLITANJE POLITIČKIH FAKTORA U ISTRAŽNE POSTUPKE

MEDIJSKA UDRUŽENJA: OPASNO UPLITANJE POLITIČKIH FAKTORA U ISTRAŽNE POSTUPKE

Objavio: Magločistač

26.06.2018

Kategorija: U fokusu

Uplitanje političkih faktora u istražne postupke i rad nadležnih organa u slučajevima koji se tiču napada na novinare preteća su opasnost po bezbednost novinara, ocenili su danas predstavnici medijskih udruženja i asocijacija u Radnoj grupi za bezbednost novinara, navodeći kao primer istragu u vezi s nestankom novinara Stefana Cvetkovića.

Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Dragan Janjić rekao je da nema zamerki na rad nadležnih organa u slučaju nestanka Cvetkovića, već na to što su vodeći političari, pre okončanja istrage, izneli svoje verzije događaja, optužili i ocenili šta se zapravo desilo u tom slučaju.

“Način na koji se politički faktori u Srbiji mešaju u rad nadležnih organa i istrage ugrožava i sistem i bezbednost novinara. To nije dobro, jer mi možemo doći u situaciju da, ako iznosimo nešto što nije po volji vlasti, ona može mimo nadležnih organa da iznese optužbe onako kako se njoj sviđa”, rekao je Janjić.

Zamenik predstavnika Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Radnoj grupi za bezebnost novinara advokat Veljko Milić objasnio je da samo tužilaštvo može da daje informacije o krivičnom postupku, a ne političari i policija.

“Tužilaštvo vodi istragu i političarima nema mesta u procesima krivičnog postupka, oni ne mogu biti portparoli ni tužilaštva ni policije”, rekao je Milić.

On je ukazao na to da je javnost ostala uskraćena za informacije o tome šta se dešavalo s novinarom Cvetkovićem od trenutka kada je pronađen.

“Političari su izneli u javnost da je novinar Cvetković pronađen i da će biti još dugo u rukama vlasti. Bilo ko može biti u rukama vlasti samo onoliko koliko zakon dozvoljava, a to je četiri sata za davanje iskaza”, kazao je Milić.

Predstavnik Asocijacije onlajn medija u Radnoj grupi Ilir Gaši pozvao je nadležne institucije da “iskorače” i pokažu da se se postupak o nestanku novinara Cvetkovića vodi u njihovom okrilju.

“Smatramo da je reakcija novinarske i medijske zajednice kada je objavljena vest o nestanku Stefana Cevtkovića bila odgovarajuća i da se zajednica veoma brzo mobilisala, što pokazuje visok stepen solidarnosti i zabrinutosti za njegovu sudbinu i sudbinu drugih novinara u Srbiji”, rekao je Gaši.

On je novinare pozvao da obrate pažnju na odgovornost koju imaju i da o slučaju Cvetkovića izveštavaju bez senzacionalizma i bez iznošenja informacija koja mogu da ugroze nečiju bezbednost ili prava.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara je na sastanku s predstavnicima tužilaštva i policije održanom prethodne nedelje pohvalila postupanje policije u satima neposredno posle nestanka Cvetkovića i izrazila očekivanje da će ubuduće Tužilaštvo informisati javnost o daljem procesu u vezi sa slučajem Stefana Cvetkovića.

 

 

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.