MEDIJSKA KOALICIJA: POSLANICI SNS-A NASTAVLJAJU SA NAPADIMA NA MEDIJE I NOVINARE

MEDIJSKA KOALICIJA: POSLANICI SNS-A NASTAVLJAJU SA NAPADIMA NA MEDIJE I NOVINARE

Objavio: Magločistač

07.11.2018

Kategorija: U fokusu

Medijska koalicija najoštrije je danas osudila napade poslanika Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije na dnevni list Danas, upozorivši da oni predstavljaju još jedan udar na medijske slobode i namerno ugrožavanje bezbednosti novinara ovog lista.

Koalicija je u saopštenju poručila i da takvi napadi ozbiljno dovode u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije

“Na žalost, praksa da poslanici vladajuće stranke prozivaju medije i novinare i crtaju im metu na čelu, nastavlja se i pored uveravanja predstavnika vlasti da želi, u saradnji sa novinarskim i medijskim asocijacijama, da radi na poboljšanju medijske scene Srbije i povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika”, navela je Medijska koalicija.

U saopštenju se podseća da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja koja pregovaraju sa Koordinacionom grupom Vlade Srbije za saradnju sa medijima – da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, i ugrožavaju njihovu bezbednost.

“Takođe smo tražili da političari sa pozicije moći odmah prestanu da proglašavaju medije i novinare za neprijatelje društva, ‘strane agente’ i ‘izdajnike”, napominje Medijska kolacija.

Dodaje se da je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović juče optužio dnevni list Danas, uz napomenu da je to jedan od odista retkih medija u Srbiji koji nije pod kontrolom vlasti, da vodi “harangu protiv SNS i nedužnih ljudi”, koja je “nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera”. Takođe, i da je je njegov zamenik Vladimir Orlić konstatovao da su “list Danasoid” i novinari tog lista “sramota za srpsko novinarstvo”.

“Ove izjave su apsurdne jer je Danas jedan od nekoliko listova u Srbiji koji su privrženi Kodeksu novinara, o čemu svedoče kredibilna istraživanja. Osim toga, ovakvi incidenti ozbiljno dovode u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije o čemu će potpisnici ovog saopštenja obavestiti OEBS, Evropsku komisiju, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije”, poručila je Koalcija.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.