MEDIJI U SRBIJI: RAT ZA ISTINU?

MEDIJI U SRBIJI: RAT ZA ISTINU?

Foto: mc.rs

Objavio: Magločistač

08.03.2016

Kategorija: U fokusu

U raspravi o medijima izgubilo se osnovno pitanje koje bi novinari pre svega trebalo da postave sami sebi — da li ja poštujem pravila profesije i da li odgovorno radim svoj posao? Da li će svaka vlast pokušati da od novinara napravi svoje poslušnike? Naravno da hoće! Pitanje je, međutim, kako će profesija na to odgovoriti

Portal Insajder​.net otvaramo temom o medijima. Na pitanja o cenzuri, slobodi govora, etiketiranju i diskreditaciji novinara, o podeli na „naše“ i „vaše“ za Insajder​.net odgovara premijer Srbije Aleksandar Vučić

insajderSloboda govora ili anarhija?

Mediji su cenzurisani, centri moći iz sveta politike i biznisa vuku sve konce kada je reč o uređivanju medija, novinari ne mogu da rade svoj posao, zabranjeno im je da iznose činjenice o greškama vlasti. Stanje u medijima u Srbiji gore je nego ikada. Zvuči poznato? Da li je ovo zaista stvarna slika medija u Srbiji 2016?

Ono što je sigurno jeste da je Srbija, a i novinarska profesija, duboko podeljena kada treba da se odgovori na ova pitanja. Jaz je toliki da se stiče utisak da pojedini mediji postoje samo da bi objavljivali tekstove koji su u interesu vlasti, a oni drugi da bi osporavali svaki potez aktuelne vlade.

Pod okriljem onoga što nazivamo slobodom medija nastala je potpuna anarhija.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#f2f2f2″ bcolor=”#ba2a2a”]

ZAŠTO SMO ODLUČILI DA MEDIJI BUDU TEMA KOJOM OTVARAMO SAJT

Kada smo razmišljali o tome kojom temom ćemo otvoriti sajt, svi zajedno u redakciji smo zaključili da prva tema mora da bude tema o medijima. Zašto? Zato što je to najbolji način da pokažemo ko smo i da se na takav način legitimišemo. Ne želimo da nas niko svrstava ni u „ove“ ni u „one“. Nismo ni na jednoj strani. Ovo je tema kroz koju to najbolje možemo da dokažemo jer su novinari većine medija podeljeni na one koji su za vlast i one koji su protiv vlasti. U tom smislu novinarstvo jeste izgubilo smisao.

[/quote]
Usvojen je Zakon o javnom informisanju, koji je urađen po svim evropskim standardima. Istovremeno, imamo pojavu da političari krše Zakon, ali i da mediji jednako krše novinarski kodeks.

Priče o cenzuri su toliko raširene da je zbog toga postalo nemoguće dokazati da ona postoji, čak i kada se zaista desi. Autocenzura se, s druge strane, vidi svakodnevno, novinari na konferencije uglavnom odlaze kako bi ispunili radnu obavezu za taj dan. Često to izgleda kao da su u ulozi „mikrofona“.

U ovim okolnostima, matrica medijskog linča postala je najopasnije oružje za borbu s neistomišljenicima. Tabloidi su u funkciji vlasti ili po svaku cenu rade protiv vlasti, a vode ih isti oni koji su godinama koristili vlasništvo u medijima kao svoju ucenjivačku moć. Na njihovoj meti danas je svako ko na ovaj ili onaj način zasmeta interesnim grupama za koje trenutno rade. Za potrebe diskreditacije pojedinaca spremni su na sve.

Mi mislimo da cenzura postoji, ali samo ako urednik to dozvoli, a da autocenzura postoji ako to dozvoli novinar.

Kako je zakazan intervju s premijerom Srbije?

Piše: Irena Stevic

Nismo imali plan da odmah na početku tražimo intervju s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Do ovog razgovora došlo je, može se reći, slučajno. Iako je naš portal pušten online tek danas, kao redakcija „radimo“ već nekoliko meseci. U poslednje vreme počeli smo, u sklopu „probnog rada“, da odlazimo na konferencije za novinare.

Prvi pokušaj da Aleksandru Vučiću postavimo pitanje, o etiketiranju novinara da su „strani plaćenici“, bio je bezuspešan.

Stigli smo na konferenciju za novinare, kada su nam novinari iz drugih redakcija objasnili da su već „kaparisali“ pitanja i da mi to nećemo moći da uradimo jer su dozvoljena samo dva. Bunili smo se odmah, ali nije vredelo. Odlučili smo da tekst o suočavanju s tim da uopšte postoje „kaparisana pitanja“ objavimo na našoj Facebook stranici.

Posle nekoliko dana, u petak, nas tri, kao novinarke redakcije Insajdera, zajedno sa snimateljem, otišle smo u Skupštinu Srbije jer su tog dana u Skupštini bili svi ministri i premijer.

Čekali smo ceo dan, raspoređeni tako da niko ne može da nam pobegne. Uspeli smo da stignemo premijera na izlasku iz Skupštine. Pitali smo ga za kratku izjavu, uz ogradu da znamo da je umoran. Rekao je: „Dođite sutra na konferenciju posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.“ Okrenuo se i otišao.

Proverili smo najave događaja za sutradan i nigde nije bilo najavljeno da će bilo gde govoriti Aleksandar Vučić. To veče proverili smo kod Suzane Vasiljević iz kabineta premijera da li njegov predlog da dođemo sutra znači da će samo nama dati izjavu. Zamolili smo da ga pita da li u tom slučaju može da izdvoji 15 minuta da ga snimimo u kabinetu, a ne u hodniku, na temu medija za sajt koji tek treba da počne s radom.

Posle nekoliko minuta dobili smo odgovor od Suzane Vasiljević da dođemo u ponedeljak u 13.00 u Vladu Srbije. I to je bilo to. Prvi put nam se desilo da neko pristane na razgovor, a da ne traži pitanja unapred.

Planiranih 15 minuta se pretvorilo u polučasovni razgovor. Ne mogu da kažem da mi nije trebalo više vremena, ni da sam stigla da postavim sva pitanja, ali znam da sam pitala bez ikakve autocenzure i dobila neočekivane odgovore.

Kao novinari redakcije Insajder smatramo da je tema medija jedna od najvažnijih tema za ovo društvo. Zato će se od danas tema Rat za istinu nalaziti u rubrici Insajder u izgradnji. Tu ćete moći svakodnevno da vidite brojne intervjue, nove analize, ali i sve što je važno kada je reč o medijima. Na ovakav način želimo da i vlast i novinare podsetimo na to da samo odgovorno novinarstvo ima snagu da menja sistem u interesu svih građana.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#f2f2f2″ bcolor=”#ba2a2a”]

DA LI JE DANAS NOVINARSTVO ZAISTA U POTPUNOSTI IZGUBILO SMISAO?

U raspravi o medijima izgubilo se osnovno pitanje koje bi novinari pre svega trebalo da postave sami sebi — da li ja poštujem pravila profesije i da li odgovorno radim svoj posao? Da li će svaka vlast pokušati da od novinara napravi svoje poslušnike? Naravno da hoće! Pitanje je, međutim, kako će profesija na to odgovoriti.

[/quote]

[mom_video type=”youtube” id=”6DkOr9xauUQ”]

 
Izvor: Insajder

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.