MAJIĆ: PRVI KORAK U REFORMISANJU SUDSTVA JE OSLOBAĐANJE OD POLITIKE

MAJIĆ: PRVI KORAK U REFORMISANJU SUDSTVA JE OSLOBAĐANJE OD POLITIKE

Objavio: Magločistač

25.10.2019

Kategorija: U fokusu

Naš pravosudni sistem je, baš kao i naš zdravstveni i prosvetni i većina drugih, zapušten. Nasledili smo ga iz prethodne države koja je bila po svemu drugačija od ove koju danas imamo. Imamo zastarele sudnice, nedovoljno sredstava, ali i sudije i tužioce mahom vaspitavane i školovane na potpuno drugačijim osnovama od onih koje zahteva 21. vek, rekao je sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici lista Danas u okviru rubrike Intervju na mreži.

Kada na sve to dodate besparicu, dodao je on, slom jednog ekonomskog sistema i sve veći broj ljudi koji zaštitu traži od suda jer su im prava povređena, lako ćete stvoriti sliku Gazele u petak popodne na kojoj ne možete učiniti ništa, čak i da vozite Ferari.

Majić je istakao da je pravosuđu potrebna temeljna rekonstrukcija, „provetravanje ovog sistema i edukovanje sudija, tužioca, na suštinski drugačijim osnovama“.

Prvi korak u reformisanju sudstva svakako je, smatra on, oslobađanje od politike i drugih manje vidljivih uticaja, a to se, kako je rekao, čini kroz zakonodavni okvir, a zatim i kroz „potpunu promenu paradigme koja obuhvata postavljanje na čelna mesta u pravosuđu odgovornih, cenjenih i nekorumpiranih ljudi koji su spremni da i sami ličnim primerom i pravcem u kojem će usmeriti pravosuđe promene stvari“.

On je rekao da dugo živimo u sistemu u kojem pravosuđe ne predstavlja realnu granu vlasti i da većina građana i ne pamti drgačije stanje. Zato će, zaključio je on, za promene biti potrebno dosta premena i dosta strpljenja.

On je istakao da u svom radu ne pristaje na pritiske, ali da je podrška građana u toj borbi uvek dobrodošla. Potrebno je, međutim, prethodno informisati građane zbog čega je borba za nezavisno pravoduđe važna.

„Čini mi se da značajan broj njih nema suštinko razumevanje o tome. Zato se trudim da kroz svoje javne nastupe što veći broj građana shvati šta ovi ponekad apstraktni pojmovi u praksi znače“ rekao je i dodao da je pomoć na kraju ipak neophodno dobiti u institucijama.

Na pitanje da li se kaje zbog nečega u svojoj karijeri, kazao je da „možda nije reć o kajanju“, ali da mu je povremeno žao što u nekim sučajevima koji su zahtevali snažniju reakciju nije uopšte ili nije dovoljno snažno javno reagovao.

Jedna čitateljka pitala je našeg sagovornika da li je u Srbiji moguć neki viid direktnog izbora sudija, na šta je on odgovorio da nije siguran da li bi to u Srbiji bilo dobro rešenje.

„Možete li zamisliti kako bi izgledalo reklamiranje kandidata, naročito u situaciji gde uticaj izvršne vlasti i dalje dominantan gotovo u svim sferama i gde bi sredstva za kampanju, a opet uzimajući u obzir uslove domaće kulture, sudije prikupljale kroz donacije određenih privrednih subjekata“, upitao je Majić.

Sistem izbora sudija, naglasio je, potrebno je prilagoditi realnim uslovima, te se on zbog toga zalaže za maksimalni moguć uticaj struke u ovom postupku.

„Na kraju, nije nužno da se sudija uvek sviđa građanima jer bi to moglo ukazati na to da se trudi da donosi odluke koje su popularne, a to nije posao pravog nezavisnog sudije“, poručio je Majić.


Izvor: Danas

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.