MAJIĆ: PRITISAK IZVRŠNE VLASTI NA PRAVOSUĐE SE OTRGAO KONTROLI

MAJIĆ: PRITISAK IZVRŠNE VLASTI NA PRAVOSUĐE SE OTRGAO KONTROLI

Objavio: Magločistač

24.02.2019

Kategorija: U fokusu

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić ocenio je da je pravosuđe pod političkim pritiskom izvršne vlasti kojoj više niko ne može da stane na put.

Majić je za današnji Blic rekao da je pritisak izvršne vlasti na pravosuđe oduvek postojao, ali da se poslednjih nekoliko godina otrgao kontroli, jer predstavnici izvršne vlasti „izlaze i govore ko će biti kriv, ko uhapšen, ko je prošao poligraf, ko je ispravan…“.

„Ovde imamo dupli negativni efekat: slabije pravosuđe i omnipotentnu izvršnu vlast kojoj više niko ne može da stane na put. Na kraju građani kažu: ako ovako o sudovima govore predstavnici vlasti, onda je to sigurno tačno“, rekao je on.

Majić je kazao da se pritisak na sudije sada vrši direktno putem medija i da nema više potrebe nekoga zvati telefonom.

„Postoji li opasnija stvar nego kad od predsednika Republike čujete kako ćemo uskoro saznati štošta o sudiji koja je donela presudu u korist penzionera… Koliko znam, ništa se nije saznalo, a ta presuda je zamenjena“, naveo je Majić.

Govoreći o najavljenim izmenama Krivičnog zakonika kojima se planiraju strože kazne za najteža krivična dela, Majić je kazao da drastične kazne samo po sebi neće doneti rešenje i kritikovao predsednika što prekoračuje ovlašćenja, jer ona ima „jednu ceremonijalnu ulogu“.

„Posao predsednika Republike nije ni da predlaže, ni da obrazlaže zakone, krivična rešenja, ništa od toga. On ima jedan mali segment nadležnosti koji se tiče takozvane promulgacije, to jest proglašavanja zakona i to upravo zato da bi se razdvojile funkcije predsednika od zakonodavnog tela“, rekao je Majić.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“MAJIĆ: PRITISAK IZVRŠNE VLASTI NA PRAVOSUĐE SE OTRGAO KONTROLI”

anonimni says:

Zasto se pravosudje otrgao kontroli , odgovor je vrlo jednostravan na ovo pitanje. Zato sto na odgovornim mestima uglavnom sede MLAKONJE koji svoju funkciju dobijali na osnovu podobnosti od pojedine partiske rukovodioce ne na osnovu savrsenog znanja i potpune samostalnosti a diplome na fakultetu mozda ni Oni neznaju kome mogu zahfaliti a izgleda najmanje svome znanju. Ako su sve sudije na najvisem stepenu samostalni znaju Zakone i svi u ovom najvisem sloju su takvi onda takve su i sudovi kakvu cela jedna drzava zahteva ! ALI te glavne sudove postavlja verovatno njihov najvisi organ koji predhodno bi trebalo da sve osobine i podobnosti postavljeni sagleda i ako ovde dolazi do uticaja svi koji nemaju ni blage veze sa zakonima i njima i smeta primena Zakona po paroli Zakoni su za spoljni svet a mi treba da radimo po partijskim stavovima — takvo misljenje je vladalo od pocetka partijske diktature, onda se dolazi do stanja kao i danas, da Predsednik mora da daje takve izjave kakve ponekad kaze ali to cini sa pozitinim ciljem da SUDIJAMA skrene paznju da rade po Zakonu nikad ON ne kaze da rade po njegovoj zelji. I sta Predsednik postize sa dobronamernim ciljem to da Podcinjeni opet mogu na velika vrata izneti da Predsednik mesa se u rad suda, medjutim Oni ovako zele srozavati ugled Predsednika. Ogromana je razlika izmadju rada i stava Predsednika A Vucica i mnogi vrhunski politicara kojima su u glavi postkomunisticke – kako ja nazovem davaj-komunisticke ideje kada se moglo sa partijskom terorom nistavati za njih neodgovorne zakone i stvarati nove za njihov teror, bogacenje,” Vidi i Zakon o Restituciji i td ” privilegije sa primitivnom znanjem, sa isto takvom ne kulturom, bez tradicije i inteligencije stvoriti takozvane napredne Zakone i propise Oni jos ni sada nezele napustite svoje steceno bogatstvo i privilegije Otimanjem i uzurpacijom i sav plod njihovi haranja zele namestiti sa uspehom na SNS jer su i tamo imaju svoje pulene i tako srozavati ugled Predsednika A Vucica. Postoji velika verovatnoca da se ovde uvukle strane rusilacke ideje i politicare i ovako se priprema zemlja za vladavinu od nas strani ideja. Vrlo je vazno setnja Predsednika u Gradovima, na Selu da narod vidi iskrenu licu Aleksandra Vucica da ne bi nasedali na lepa obecanja i reci njegovi ” prijatelja “, koji obecaju sve dobro bez rada i truda naravno ako ne bude tako opet ce biti kriv Predsednik, pre izbora to trebamo svi jasno proceniti mi a Predsednik da ima toliki samostalnos i snagu da rasciti svoju okolinu od karijerista sa zaostalim i propalim svatanjima, nemoze se svakoj Vladi i vladavini neko vecito odgovarati potrebni su novi mladi politicari od gore do mesni zajednica.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.