MAĐARSKI PARLAMENT IZGLASAO ZAKON KOJI DOZVOLJAVA VLADI DA VLADA UKAZIMA

MAĐARSKI PARLAMENT IZGLASAO ZAKON KOJI DOZVOLJAVA VLADI DA VLADA UKAZIMA

Budimpešta, foto: MD/Magločistač

Objavio: Magločistač

30.03.2020

Kategorija: U fokusu

Mađarski parlament usvoji je danas sporni zakon koji dozvoljava vladi premijera Viktora Orbana da vlada ukazima za vreme vanrednog stanja neograničenog trajanja uvedenog radi borbe protiv epidemije novog korona virusa.

Predlog zakona, koji je osudila mađarska opozicija, usvojen je sa 137 glasa, dok je 53 poslanika bilo protiv.

Prema tom tekstu takođe se uvodi do pet godina zatvora za širenje “lažnih vesti” o virusu ili merama vlade.

Zakon predviđa da vlada upravlja zemljom uredbama i da može u nedogled da produžava vanredno stanje bez prethodne konsultacije sa parlamentom. Vanredno stanje u Mađarskoj uvedeno je 11. marta.

Pod takvim uslovima, vlada bi mogla ukazima da ukine primenu nekih zakona i da uvede druge vanredne mere, kako bi garantovala bezbednost građana i bezbednu ekonomiju.

Te mere je opozicija ocenila kao nesrazmerne u borbi protiv korona virusa.

Orbanovi kritičari u Mađarskoj ali i u inostranstvu tekst zakona smatraju instrumentom koji ima za cilj skoro potpunu kontrolu vlade koja koristi pandemiju virusa kao izgovor.

Novi zakon predviđa i pooštrene kazne za kršenje karantina, kao i pojačane kazne za širenje dezinformacija.

Kritičari vlade Viktora Orbana koji je redovno optužen za antidemokratske poteze, strahuju da bi takvo izuzetno proširenje ovlašćenja bilo na štetu parlamenta.

Mađarska, koja je strancima zatvorila granice i uvela karantin svojom stanovništvu, u nedelju je imala 408 zaraženih od korona virusa, od kojoj je 13 preminulo.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“MAĐARSKI PARLAMENT IZGLASAO ZAKON KOJI DOZVOLJAVA VLADI DA VLADA UKAZIMA”

anonimni says:

Madjarska opozicija u zemlji i inistranstvu sa ovom nastupom i negativnim ponasanjem na stetu Madjarske na dugo vreme izgubila svoje podrzavaoce u Madjarskoj i zbog toga Orbanu za nekoliko sledeci izbora obezbedila apsolutnu pobedu na izborima. Protivnici Orbanove politike ne zele da primete da Orban Viktora podrzava ogromna vecina stanovnika Madjarske i sa ovom potezom njegov ugled svaki dan samo raste u Madjarskoj sada prema anketama krece oko 90 % , On nista ne preduzima uvek prvo pita gradjane, uglavnom pismeno, sto ne uradi ni jednan drugi drzavnik u sastavu EU. Predsednik Francuske Makron koji jedan od kriticara Orbana i ismejao Njega sto je prvi uveo razna ogranicenja u vezi migranata, sada protiv sirenja Korone i On to bio prinudjen da sada prekasno uradi pogledajte proverite koliki gubitke ima zbog toga zbog Njegovog podrzavanja pogresne politike i pogresnog stava prema pojedini celnika u EU. Kako vreme prolazi sada vec rukovostvo vise drzava dobrovoljno ili silom dejstva dogadjaja mora da u nekom obliku pocinje primeniti Orbanov metod u cilju odbrane svoji stanovnika. Naravno trebamo uzeti u obzir da glavni neprijatelj i neprijatelji imaju puno sredstava koju ce koristiti protiv Orbanove politike sve dok njima ne bude jasno da narod Madjarske, sada vec i drugi narodi ce suprostaviti njhovoj tiraniji. Sa ovom odlukom Vlada garantuje bezbednost gradjana i bezbednu ekonomiju – Prosperitet Madjarske i njegovi savesni prijatelja i dovesce to i do budjenje EU-a, ili do pada njihovi pogresne politike.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.