Mađarska zamerila Džordžu Kluniju što je kritikovao Orbana

Mađarska zamerila Džordžu Kluniju što je kritikovao Orbana

Peter Sijarto, foto: Magločistač (arhiva)

Izvor: Beta

25.11.2020

Kategorija: U fokusu

Mađarske vlasti su kritikovale Džordža Klunija (George Clooney) smatrajući da ima previše “ograničeno znanje” o istoriji i politici, jer je taj američki glumac premijera Viktora Orbana opisao kao primer “mržnje i besa” u svetu.

“Mi volimo glumca Džordža Klunija… ali njegovo znanje istorije i politike deluje prilično ograničeno”, naveo je na Fejsbuku šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Članovi mađarske vlade prethodno su optužili glumca da je marioneta američkog milijardera mađarsko-jevrejskog porekla Džordža Soroša koga Orban optužuje da kuje zaveru protiv njega putem nevladinih organizacija koje finansira, i da podstiče imigraciju u Mađarsku.

Nekoliko provladinih medija prenelo je fotografiju Klunija sa sinom Džordža Soroša, Aleksandrom.

Kluni je nedavno za američke medije govorio o svom poslednjem filmu The Midnight Sky, a rekao je i da su Orban i mađarska vlada primeri “mržnje i besa”.

“Nismo bili usred pandemije kad se snimao film, ali je bilo toliko drugih stvari, toliko mržnje i besa sa kojim smo svi suočeni u ovom trenutku istorije i to svuda u svetu od (Žaira) Bolsonara u Brazilu, do Orbana u Mađarskoj. Pogledajte, mnogo je besa i mržnje”, rekao je Kluni.

Reagujući na kritike iz Budimpešte, Kluni je danas rekao da se jednom sastao sa Sorošem na sastanku o migrantskoj krizi u UN.

“Takođe sam jednom sreo njegovog sina Aleksa, na jednom skupu u Davosu… tako da Orbanova propagandna mašina laže”, rekao je Kluni.

Glumac je dodao da ne očekuje da će njegov komentar biti objavljen u većini mađarskih medija jer njima upravljaju Orban i njegovi najbliži saradnici, ali da će se njegov glas ipak negde čuti.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.