Mađarska uvodi gornju granicu za cenu goriva

Mađarska uvodi gornju granicu za cenu goriva

Budimpešta, foto: MD/Magločistač

Izvor: Beta

11.11.2021

Kategorija: U fokusu

Mađarska zbog inflacije uvodi tromesečno ograničenje rasta cene goriva na benzinskim pumpama na maksimalnu cenu od 480 forinti (1,21 evro) po litru, objavila je danas vlada te zemlje.

“Odlučili smo da će od 15. novembra biti ograničen rast cena benzina i dizela”, rekao je Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

“To znači da cena može biti manja od 480 forinti, ali ne i veća”, rekao je on na konferenciji za novinare u Budimpešti ukazujući na skok cena goriva.

Poslednjih nedelja cena benzina i dizela prešla je simboličnu granicu od 500 forinti po litru na brojnim benzinskim pumpama u Mađarskoj.

“Uvereni smo da će mera koja će biti preispitana posle tri meseca podržati ekonomiju i doprineti smanjenju inflacije”, rekao je Guljaš.

Benzinske pumpe neće dobijati nadoknade, a akcije mađarske grupe MOL na berzi u Budimpešti pale su za oko 3,5 odsto posle objave vlade.

Orban, koji će posle 12 godina na vlasti ponovo učestovati na parlamentarnim izborima predviđenim u aprilu iduće godine, pod sve većim je kritikama opozicije zbog inflacije.

Inflacija je dostigla 6,5 odsto u oktobru, što je najviši nivo od 2012. u Mađarskoj. Druge evropske zemlje su takođe suočene sa rastom cena goriva.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.