Mađarska opozicija izabrala zajedničkog protivkandidata Orbanu

Mađarska opozicija izabrala zajedničkog protivkandidata Orbanu

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Beta

18.10.2021

Kategorija: U fokusu

Peter Marki-Zai, konzervativni gradonačelnik malog grada na jugu Mađarske, biće kandidat ujedinjene opozicije koji će se suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu na narednim parlamentarnim izborima na proleće 2022. godine.

Marki-Zai je u drugom krugu preliminarnih izbora unutar opozicije 17. oktobra pobedio Klaru Dobrev, potpredsednicu Evropskog parlamenta i kandidatkinju liberalne partije Demokratska koalicija, sa osvojenih 57 odsto glasova.

“Želimo novu, čistiju, poštenu Mađarsku, a ne samo da zamenimo Orbana ili njegovu partiju”, rekao je Marki-Zai pristalicama u Budimpešti, preneo je briselski portal Euraktiv.

Izbore je organizovalo šest opozicionih partija koje su 2020. napravile savez u nastojanju da ostvare bolji uspeh u većinskom jednokružnom izbornom sistemu koji favorizuje vladajuću desničarsku partiju Fides.

Cilj predizbora opozicije je bio da se izabere samo jedan protivkandidat Orbanu, kao i po jedan kandidat za svaku izbornu jedinicu koji će se suprotstaviti Fidesu na izborima u aprilu.

Marki-Zai, katolik i otac sedmoro dece, rekao je da su širom zemlje izabrani čisti kandidati koji će moći da zemlju oslobode “najkorumpiranijeg sistema u hiljadugodišnjoj istoriji Mađarske”.

Tokom kampanje je tvrdio da jedino on može da privuče i levičare i konzervativce umorne od Orbanove politike koja često izaziva podele u društvu, kao što su mere protiv imigranata i pripadnika LGBT zajednice.

Iako bez partijske mašinerije i značajnih finansijskih sredstava, Marki-Zai je svojim porukama protiv elitizma i korupcije zadobio veliku podršku mladih.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na izjednačenu trku opozicionog saveza i Fidesa, kao i da Marki-Zai ima više šanse od Dobrev da pobedi Orbana.

Analitičar Robert Laslo ocenio je da je konzervativac i katolik Marki-Zai poslednji kandidat opozicije koga je Fides želeo.

“Izgleda da je sposoban da privuče nove, još neodlučne glasače a da ne izgubi levo-liberalnu bazu sigurnih glasova. Fides će sada biti prinuđen da promeni strategiju kampanje za izbore sledeće godine”, izjavio je Laslo za AFP.

Marki-Zai, ekonomista i inženjer koji je pet godina živeo u SAD i Kanadi, pobedio je 2018. na izborima za gradonačelnika Hodmezevašarhelja, grada sa oko 44.000 stanovnika koji je decenijama bio uporište Fidesa.

U prvom krugu preliminarnih izbora opozicije u septembru pobedila je Dobrev, kandidatkinja najveće opozicione partije, sa osvojenih 34 odsto glasova. Na drugom mestu bio je liberalni gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj sa 27 odsto.

Marki-Zai, koji je učestvovao kao nezavisni kandidat, završio je na trećem mestu sa 20 odsto glasova.

Karačonj je važio za favorita, ali se povukao iz izborne trke i dao podršku Marki-Zaiju u drugom krugu.

U predizborima opozicije učestvovalo je više od 800.000 ljudi, što je 10 odsto biračkog tela.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.